Godina za bolji posao (…ili da li je nakon protraćene 2018, godina pred nama pravo vrijeme za stvaranje boljih uslova za poslovanje)

385
prioriteti

Ako smo prošle godine, dragi moji, prilično pesimistično ispratili 2017. i dočekali 2018. godinu, u novu 2019. godinu želimo ući sa više optimizma. Opravdanog ili ne, pokazat će godina pred nama. Znamo da nas čeka mukotrpan (i sigurno) dug proces formiranja vlasti na nivou države, FBiH, kantona, ali…

Ako je 2018. protraćena (u poslovnom smislu) zbog izbora, onda je pravo i (da se, ne lažemo) krajnje vrijeme da se 2019. korisno potroši. Na ispunjavanje nekih davno datih, a već dugo neispunjenih obećanja (evo, Reformska agenda za početak), na donošenje zakona o smanjenju poreza i doprinosa, na ukidanje (barem) stotinjak parafiskalnih nameta na različitim nivoima vlasti, na velike javne radove (Koridor Vc, hidroelektrane, industrijske zone)…

Naravno, ne očekujemo da se baš sva data obećanja ispune u 2019, dovoljno bi bilo da se krene u realizaciju, pokaže dobra volja i donesu zakoni i odluke koji će zaista (ali zaista) olakšati poslovni ambijent u BiH.

Možda je upravo 2019. šansa i prilika da konačno promijenimo percepciju svijeta (ali i nas samih) o biznisu i biznismenima. Da bude manje situacija poput one koju nam je nedavno ispričao ovdašnji biznismen, a u kojoj su mu čelni ljudi jedne velike međunarodne korporacije, uz komplimente za rad njegove firme, sa žaljenjem saopćili da ne mogu raditi s njim. Razlog, preeeedugo trajanje sudskih sporova u BiH, čak i kada su dokumenti pravno čisti (ugovori u kojima su jasno navedena prava i obaveze obje strane). Posao je dobio, zahvaljujući partnerima iz inozemstva, ali… Rizikujući da nas optuže za pritisak na sudstvo, nedavno nam je, nakon gotovo 10 godina trajanja završen sudski spor, u kojem je sa stanovišta sudija na različitim sudovima (od općinskih, kantonalnih do federalnog i apelacionog) sve bilo kristalno jasno. Pa je trajalo 10 godina,  a zamislite šta se dešava kada u privrednom, radnom ili kakvom već sporu ima malo ili malo više nejasnoća.

Zbog svega navedenog, blagdansku i novogodišnju čestitku ćemo započeti željom za brže i efikasnije sudstvo, niže poreze i doprinose, više kvalitetnog posla, novih radnih mjesta, veću prodaju, promet, izvoz…Znamo da će poslovna zajednica i dalje biti (naj)uspješniji dio BiH. Vrijeme je da ih i drugi segmenti države počnu pratiti. U stopu. 

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here