Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini u 2019. godini iznosi 1.570 radnih dozvola.

“Od ukupnog broja na Federaciju Bosne i Hercegovine se odnosi 880 , Republiku Srpsku 600 i Brčko distrikt BiH 90 radnih dozvola” potvrđeno je u izjavi za Business magazine iz službe za informisanje, Vijeća ministara BiH.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa zavodima za zapošljavanje entiteta i Brčko distrikta BiH, izradila je Nacrt godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2019. godini. Nacrt je izrađen na osnovu broja potrebnih radnih dozvola za strance entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, prema stepenu i vrsti obrazovanja, kvalifikaciji, te prema vrsti sezonskih djelatnosti,

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975 radnih dozvola, od toga za FBiH 535, za Republiku Srpsku 400 i Brčko Distrikt 40 radnih dozvola.

Za novo zapošljavanje stranaca u BiH u narednoj godini izdat će se 595 radnih dozvola, u FBiH 345, u RS 200 i Brčko distriktu 50 radnih dozvola. Prema Prijedlogu odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2019. godinu, 132 radne dozvole biti će izdate u djelatnosti prerađivačke industrije, najviše za zanimanja mesara, pekara, slastičara.

U skladu sa ovom odlukom definirane su potrebe za novim zapošljavanjem stranaca u 2019. po zanimanjima, te je najveća potražnja ponovo u prerađivačkoj industriji, gdje bi u narednoj godini u FBiH trebalo biti izdato 80 novih radnih dozvola.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici održanoj 22. novembra, donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2019. godinu. Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u BiH, a da pri tom nije ugrožena ponuda domaće radne snage. Također se obezbjeđuje veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada nacrno.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here