prioriteti

Pitam se, dragi moji, a vjerujem i oni među vama koji na vlastitoj koži (čitaj poslu) osjete sve posljedice (ne)reagiranja i uspostavljanja sistema koji će na duži vremenski period (trajno je u BiH vrlo relativan pojam) riješiti problem privrede i privrednika. Opet se početkom novembra na jedan dan tresla zemlja, nakon najave vlasti Kosova da će na robe bosanskohercegovačkih proizvođača uvesti taksu od 10 posto. Ni prvi, (a po svemu sudeći) ni posljednji put.

Matrica je redovno ista, sa Kosova stigne najava, političari daju izjave koje (u datom trenutku dobro zvuče) pozivajući se na CEFTA, EU standarde, propise, (vrlo namjerno) prešućujući da bh. vlasti te iste propise nemilosrdno krše. Privrednici, izvoznici ostaju da strepe od slijedeće najave povećanja carina, taksi….  Sjećate se, još u julu smo se bavili dodatnim carinama na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bh. prozvođača na Kosovu.

U razgovoru sa biznismenima o problemima koji se svako malo javljaju kada je u pitanju izvoz na Kosovo, jedino ćete čuti da je dobrim dijelom (ako ne i najviše) do nas.

Opće je poznata činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji rezolutan politički stav političkih predstavnika iz reda srpskog naroda o nepriznavanju Kosova. Po sistemu „veći katolici od Pape“, bh. političari su otišli korak dalje pa je osobi sa Kosova sa kosovskim pasošem i državljanstvom puno, puno  lakše putovati u Srbiju, nego u BiH. Svaku najavu mogućnosti o olakšavanju viznog režima za građane Kosova  zvanična Banja Luka dočeka na nož. Nema veze što je zvanični Beograd odavno olakšao putovanja biznismenima sa Kosova u Srbiju.

Za sve one koji kažu da je Kosovo premaleno da bi se njime bakćali, u startu pitanje da li  su ikada u životu pokušali izvesti igdje na planeti Zemlji kontejner bilo kakve robe? Znaju li koliko truda, rada, vremena, sredstava traži plasman proizvoda? Šta znači u startu biti 10 posto skuplji od konkurencije? Ako ne znate, pitajte privrednike iz cijele BiH (da, dragi moji, kompanije iz Republike Srpske također izvoze proizvode i usluge na Kosovo) pa će vam reći koliko truda je uloženo u to da izvoz iz BiH bude devet puta veći od uvoza, da se izvoz mjeri stotinama miliona, a uvoz desetinama miliona KM.

Prijetnje tipa „prijavit ćemo ih u EU“ čak više ni ne zvuče dobro, jer ako je u drugim sferama biznis talac, u odnosima sa Kosovom bh. biznis je doslovno u raljama politike.

A kako reče jedan biznismen (koji također radi sa Kosovom): „Da sam na njihovom mjestu, stalno bih uvodio carinske barijere, puno više i češće nego što to oni rade“.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here