Piše: Emina Delić

Najveća regionalna leadership i talent konferencija, Drive 2018, konferencija o vođenju i razvoju zaposlenika u organizaciji kompanije Kolektiv/Posao.ba, održana je u Kongresnom centru hotela Terme u Sarajevu.

Uz bogat program i zvijezde predavače, Drive 2018 donijela je zanimljive teme o tome kako HR menadžment, ali i dobri lideri formiraju zaposlenike koji postaju ambasadori svoje kompanije i tako doprinose vrijednosti brenda.

Edin Mehić, osnivač kompanije Kolektiv – posao.ba je kazao da HR treba pozicionirati na pravo mjesto i ova konferencija je takvo mjesto gdje se propagira njegov značaj i sve njegovoj vrijednosti, jer bez HR danas ne bi bilo mnogih velikih kompanija koje su stvorile riječ brend. Konferencija je ove godine okupila više od 200 najznačajniijih HR stručnjaka iz zemlje i regije i kroz odličan spoj stručnih predavanja, panel diskusija, radionica te nezaobilaznog networkinga prezentirala nova znanja i informacije iz svijeta ljudskih resursa.

Porastao broj poslova u inostranstvu

“Ova godina, deveta po redu, veoma je interesantna jer smo odabrali tri ključne teme koje su bitne za trenutno poslovanje kompanija ali i za godine koje nam dolaze, to su angažovanost radnika, odlazak radne snage iz BiH i leadership u doba milenijalsa. Konferenciju prate izvrsni predavači poznati i priznati u HR svijetu koji će podijeliti svoja iskustva i znanja”, kazao je Mehić.

U prezentaciji koju je priredila Nermana Ajanović sa portala Posao.ba istaknuto je nekoliko ključnih podataka.

Naprimjer, čak 67 posto IT stručnjaka prihvatilo bi posao van BiH, što predstavlja 10 posto više od svjetskog prosjeka. Zanimljivo, tek 50 posto konobara izrazilo je spremnost da prihvati posao van države, što je 10 posto manje od svjetskog prosjeka. To znači da, u slučaju BiH, oni koji su najtraženiji najmanje žele da napuste BiH.

Broj poslova u inostranstvu koji su oglašeni u BiH porastao je tokom 2018. za 38 posto u odnosu na 2017. i ta grupa oglasa čini devet posto, bar kada je u pitanju stranica Posao.ba. U Srbiji taj procenat je znatno veći i iznosi 80 posto, dok u Hrvatskoj taj postotak iznosi 11.

U Bosni i Hercegovini radnike najčešće traže Hrvatska, Njemačka i Slovenija, hrvatske radnike najviše traže Njemačka, Slovenija i BiH, a srbijansku radnu snagu najviše potražuju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

“Ljudi koji odlaze u Hrvatsku nemaju cilj da tu i ostanu. Mladi konobar iz BiH ide u hrvatski hotel s pet zvjezdica kako bi stekao reference i iskustvo, a kasnije s tim odlazi dalje – u Austriju i Njemačku. Taj se proces vrti i na kraju će ga platiti najnerazvijenije zemlje”, kaže Ajanović.

Najtraženije kategorije za rad u inostranstvu, kada su u pitanju radnici iz BiH, su građevinarstvo, ugostiteljstvo i proizvodnja, a situacija je u zemljama regiona slična.

Koliko druge države zapravo žele radnike iz BiH? Ako za primjer uzmemo konobare, na stranici Posao.ba možemo vidjeti da se traži 274 konobara ili 32 posto od ukupne potražnje za konobarima u BiH. Jedan veći hotel u Sarajevu upošljava 20-ak konobara, sarajevska Ugostiteljska srednja škola ove je godine upisala 24 učenika za zanimanje konobara, a u BiH je u prvoj polovini 2018. godine traženo skoro 600 konobara.

Za poziciju građevinskog radnika van BiH prijavljeno je više od 700 osoba iz BiH, što je 58 posto od ukupnog broja prijava građevinskog radnika na stranici Posao.ba. Za poziciju konobara prijavilo se 468 osoba, a vozače 532 osobe, za električara 688, a za radnike u proizvodnji 174 osobe.

Kakva je ponuda u BiH

“Ponuda poslova u BiH raste. Ponuda je u prvoj polovini 2018. godine porasla za 24 posto u odnosu na 2017. godinu. U 2016. godini najtraženije kategorije zanimanja su prodaja, IT i ugostiteljstvo. U 2017. na prvom mjestu ostala je prodaja, dok su drugo i treće mjesto zauzeli ugostiteljstvo i proizvodnja, a u 2018. je slična situacija kao 2017., osim što se na trećem mjestu pojavilo građevinarstvo”, kaže Ajanović.

Zanimljivo je da je IT sektor potisnut na listi, ne zato što je potražnja manja (štaviše – ona je veća nego ikada), nego zbog rasta ponuda za kategorije kao što su ugostiteljstvo i proizvodnja.

Iako je u program konferencije bilo uvršteno gostovanje poznate svjetske biznismenke i biznis liderice Karin Volo, njen govor bio je upitan zbog toga što je uhapšena neposredno nakon slijetanja u Sarajevo, jer se nalazi na crvenoj Interpolovoj listi.

Ova uspješna žena, koja je ujedno i osnivačica internacionalne korporacije za leadership Evoloshen, u zatvoru je provela 1.352 dana. Svoje zatvorske dane provodila je u pisanju svoje autobiografske knjige izvornog naziva 1.352 Days: An Inspirational Journey from Jail to Joy.

Danas je Karin Volo uspješna biznis liderica koja na konferencijama širom svijeta daje savjete poslovnim ljudima.

“Angažman je ključni termin kada govorimo o poslovnom uspjehu. Radnici, kao i poslodavci, moraju se maksimalno angažirati kako bi svoje poslovne aktivnosti učinili što ugodnijim. Saradnja, kreativnost, povezanost i bliskost s radnim kolegama, sreća zbog zajedničkih uspjeha i doprinos radnom kolektivu ključni su faktori koji će poboljšati vaše radne sposobnosti”, ističe Karin Volo.

Karin je poručila da motivacija za obavljanje radnih zadataka uvijek treba biti ispred profita i smatra da ovu paradigmu trebamo svi slijediti ako želimo biti sretni i uspješni u poslu.

Nagrada ASA Osiguranju

U takmičarskom dijelu konferencije pet kompanija predstavilo je svoje projekte koji su obilježili njihovo poslovanje kada je riječ o upravljanju ljudskim potencijalima, AS Holding, Infobip, Argeta, BD – Advertising the world of health i ASA Osiguranje.

Najbolje HR prakse priznanje je predanom i planskom radu kompanija i organizacija, timovima i pojedincima koji su izvrsni u upravljanju ljudskim potencijalima. Za kompaniju koja je razvila najbolji program za upravljanje ljudskim resursima proglašeno je ASA Osiguranje, drugo mjesto zauzela je firma BD – Advertising the world of health, dok je treće mjesto pripalo Argeti. Četvrto mjesto pripada Infobipu, dok se na petom mjestu našao AS Holding.

 

 

 

PREKOEmina Delić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here