Predstavljeni rezultati projekta «100 najvećih u BiH»

Projekat «100 najvećih u BiH» koji se ove godine prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dr. Denisa Zvizdića, ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu.

483

Vodeći privredni događaj «100 najvećih u BiH», 31. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se sutra u hotelu Hills. Kao najavu događaja koji će okupiti najuspješnije bh. privrednike, danas su Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress, zvanično predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu. Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. godinu nadležnim entiteskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo se od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.

Predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. godini, direktorica projekta «100 najvećih u BiH», Alena Ahmetspahić – Fočo, posebno je naglasila da se nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala privatna kompanija.

“Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini, Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174.5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM“, kazala je Ahmetspahić – Fočo te dodala da su vodeće velike kompanije imale povećanje dobiti od čak 102 posto, srednje su zabilježile manju ukupnu dobit od 42 posto, a male firme 13 posto.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, naveo je da su velike kompanije nosioci domaće privrede jer ostvaruju 67 posto ukupnog prihoda.

“Poslovna zajednica je temelj stabilnosti BiH. Rastom imidža naše države povećavamo mogućnost za plasman naših proizvoda na strana tržišta i na tome moramo raditi“, rekao je Egrlić te dodao da BiH najbolje posluje za Austrijom i Njemačkom, a najveću razmjenu ima sa susjedima, Hrvatskom i Srbijom.

“Prema našim analizama finansijskih izvjestaja došli smo do podataka o povećanju parametara u svim segmentima. Tako bilježimo porast broja kompanija koje predaju finansijske izvještaje za dva posto i taj broj iznosi 32.299, broj zaposlenih za četiri posto i iznosi 507.021 dok je ukupan prihod od prodaje rastao za  sedam posto i iznosi 65.876.899.966 KM. Ono što bismo izdvojili je rast prihoda od u izvoza od 12 posto i iznosi 10.123.661.539 KM“, istaknuo je direktor bonitetne kompanije LRC BIS, Emil Kučković, koja je radila sveobuhvatnu analitiku za «100 najvećih u BiH».

U sektoru poštanskih i kurirskih usluga prvo mjesto zauzela je kompanija EuroExpress brza pošta, a direktorica komercijalnog sektora, Gordana Tujković, naglasila je da je to rezultat podjednakog napora svih uposlenika za razvijanje kvaliteta usluge.

“Osim razvoja distributivne mreže i širenja mreže poslovnica, naša najveća investicija su ljudi. Stalne edukacije i unaprjeđenja znanja i vještina naših zaposlenih osnova je našeg daljeg razvoja”, navela Tujkovićeva te dodala da se samo uz dosljednost, odgovornost i istrajnost mogu realizirati postavljeni ciljevi.

Menadžer korporativnih komunikacija Addiko Bank dd Sarajevo, Emir Jildizar istaknuo je da značajan dio njihovih izvozno orjentisanih klijenata pozicioniran na listi 100 najvećih, na šta su posebno ponosni.

“Želimo njihove, ali i mnoge druge pozitivne priče, u čijem smo kreiranju učestvovali našom podrškom, podijeliti sa drugima, te na taj način promovisati potencijale bh. privrede”, naglasio je Jildizlar, te dodao da je to bio ključni razlog uključenja Addiko banke u ovaj projekat sa Poslovnim novinama.

Projekat «100 najvećih u BiH» koji se ove godine prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dr. Denisa Zvizdića, ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu. Projekat godinama uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH podržavaju i Vijeće stranih investitora BiH, Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske. Rang-liste najvećih kompanija u BiH dostupne su u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – «100 najvećih u BiH», koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here