prioriteti

Zamislite, dragi moji poslodavci, da vas je jutros na stolu zatekao račun za vodu od 23.000 KM,  a pri tome nemate olimpijske bazene, banju, aquapark ili neku sličnu djelatnost vezanu za potrošnju ogromnih količina vode. I da narednih 15 dana pokušavate doći do odgovorne osobe(a) u javnom kantonalnom preduzeću koje vam je poslalo račun, kako biste provjerili da se nije nekome u računovodstvu „omaknula“ koja nula viška.

Dakle, 15-ak dana zovete svu silu brojeva na kojima se ili niko ne javlja ili vas prebace na drugi, treći lokal. Na kraju, kada konačno uspijete stupiti u kontakt sa odgovornom osobom, tražite obrazloženje za ovako enorman račun – istina odnosi se na osam mjeseci, ali raniji mjesečni računi su bili oko 700-800 KM – i dobijete odgovor da je mijenjan vodomjerni aparat i da ćete „morati platiti račun“. Onda vam slijedi još nekoliko dana moljakanja da neko dođe i provjeri vodomjerni aparat i obećanje „da će ovih dana neko doći“.

Ili da ste u ogromnom finalnom poslu za velikog međunarodnog klijenta, a gro posla je vezan za savremene tehnologije – internet –  i da vam dok finalizirate posao sa milion sitnih detalja javno preduzeće isključi internet. Obrazloženje, niste platili račun od prije tri mjeseca. Provjerite u računovodstvu i ispostavi se da ste račun platili, ali morate sačekati još barem dva sata da bi vam se uključio internet. Deset dana kasnije, ista priča…

„Ups, do nas je jeste vi platili račun od prije tri, ali niste od prije četiri mjeseca“, stiže objašnjenje iz telekomoperatera. To što vam račun od prije četiri mjeseca nikada nije dostavljen na adresu, što niko nije našao za shodno da podigne slušalicu i upozori da jedan mjesec niste platili (a sve druge uredno plaćate), što opet čekate satima uključivanje – ili prihvatite kao način poslovanja javnih preduzeća u miloj nam i dragoj državi ili ste pod kontinuiranim stresom.

Malo je javnih preduzeća u kojima ćete dobiti pravovremenu, tačnu i potpunu informaciju i uslugu. Izgleda da se bahatost državne administracije dobro „primila“ i u javnim preduzećima. Nažalost… Jer, iako nisu državni službenici, ni uposlenicima javnih preduzeća plaća ne ovisi od broja završenih predmeta, kvaliteta pružene usluge itd.

A ne moraju državi plaćati ni poreze ni doprinose ni PDV ( ko ne vjeruje neka pogleda listu najvećih družnika za PDV, poreze i doprinose).

 

 

 

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here