„BH Telecom je trenutno u posljednjoj fazi nabavke opreme za 4 G mrežu. Očekujemo da će sistem biti potpuno spreman onog trenutka kada regulator dodjeli frekvencije za 4G mobilni sistem“, u izjavi za Business Magazine rekao je generalni direktor BH Telecoma, Mirsad Zaimović.

Nakon što je Vijeće ministara BiH 24. jula primilo informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o statusu uvođenja (4G) mobilne mreže u Bosni i Hercegovini, komercijalna upotreba mobilne mreže četvrte generacije (4G) još uvijek nije ugledala svjetlo dana.

„Ulažemo značajna finansijska sredstva, ali zbog tenderskog postupka koji je u toku, ne možemo dati precizne informacije o finansijama“, rekao je Zaimović.

Vijeće ministara BiH, kao i bh. mobilni operateri očekuju da će nadležne institucije u skladu sa Politikom sektora elektronskih komunikacija BiH, i to Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, uskoro ubrzati aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se u što kraćem roku stvorile prepostavke za uspostavu 4G mobilne mreže.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here