Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings upozorila je da bi intenziviranje trgovinskog rata začetog uvođenjem američkih carina moglo svjetsku ekonomiju koštati i do 2.000 milijardi dolara.

U pisanom saopćenju Fitch Ratingsa se navodi kako poduzimanje jednostranih mjera sa svih strana na međunarodnom tržištu dovodi do rasta rizika i sve osjetnijih utjecaja na globalnu ekonomiju, prenosi Anadolija.

Podsjetivši kako su Sjedinjene Američke Države uvele carine od 25 posto na automobile uvezene iz Kine i kako su Kina i drugi američki trgovinski partneri uzvratili recipročnim mjerama, u saopćenju se navodi kako se trenutačno sprema scenarij rušenja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini – NAFTA.

Tenzije izazvale Trumpove odluke

To bi u konačnici, kako navode, moglo globalnu trgovinu koštati i do 2.000 milijardi dolara. Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji uvođenjem carina i drugih poreza želi smanjiti trgovinski deficit SAD-a s Kinom, Evropskom unijom, Kanadom i Meksikom.

U prvom redu su uvedene američke carine na aluminij, čelik i proizvode autoindustrija, a druge strane su uzvratile uvođenjem i najavama novih carina na američke proizvode.

 

IZVORAgencije
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here