U petak, 22. juna 2018. godine uspješno je okončana tradicionalna međunarodna konferencija iz oblasti islamske ekonomije i finansija pod nazivom “Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference 2018″ (SIFEC). Konferencija je i ove godine održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu uz učešće kako domaćih, tako i međunarodnih autora i eksperata.

Osnovni cilj Konferencije bio je da na jednom mjestu okupe istraživači i eksperti iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija koji će prezentirati svoje naučno-istraživačke radove u ovoj oblasti te razmijeniti svoja praktička i naučna znanja i iskustva u ovoj specifičnoj oblasti.

Osnovna tema ovogodišnje konferencije bila je : “Challenges for Islamic Economics and Finance in Europe” (Izazovi za islamsku ekonomiju i finansije u Europi). Radi se o jedinoj konferenciji u oblasti islamske ekonomije i finansija u ovom dijelu Evrope. Konferenciju je organizovalo Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, Ekonomski fakultet Sarajevo (Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije) i University Utara iz Malizije.

Sarajevska konferencija tretirala je savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija sa posebnim fokusom na iskustva u primjeni Islamskih finansija u drugim zemljama, prije svega u Velikoj Britaniji, Maleziji i Turskoj. Učesnici konferencije imali su priliku da u okviru panel sesije postavljaju pitanja o izazovima u primjeni islamskih finansija referentnim expertima koji dolaze iz navedenih država.

Konferencija je otvorena govorima v.d. dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Melihe Bašić, ambasadora Malezije u Bosni i Hercegovini, Zakri Jaafara i prestavnika Agencije za bankarstvo FBiH, Admila Nukica, Pomoćnika direktora za superviziju banaka. Uvodničar konferencije bio je uvaženi profesor Iqbal Asaria, renomirani stručnjak iz oblasti islamskog bankarstva, koji je bio član radne grupe pri vladi Velike Britanije za implementaciju islamskog bankarstva u toj zemlji. Prof. Asaria govorio je o svojim iskustvima i iskustvima Velike Britanije kao vodeće zemlje u ovoj oblasti na Zapadu u uvođenju i razvoju islamskih finansija.

Nakon veoma interesantne panel sesije na kojoj su govornici bili dr. Okan Acar, Kuveyt Turk bank, dr. Asmadi Mohamed, Univerzitet Utara iz Malezija i dr. Natalie Schoon iz Velike Britanije, do kraja dana realizirane su paralelne sesije na kojima su autori prezentirali svoje naučno-istraživačke radove.

Organizacijom ove konferencije Sarajevo je ponovno potvrdilo svoju lidersku poziciju u oblasti islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here