Poslovni svijet

Horizon 2020 je program Evropske unije za istraživanja i inovacije i predstavlja najveći sistem finansiranja za ove svrhe u svijetu. Program nudi oko 80 milijardi eura bespovratnih sredstava organizacijama iz svih sektora u cilju intenziviranja aktivnosti na inovacijama i naučnoistraživačkoj djelatnosti bliskoj tržištu.

Tim povodom, Vijeće ministara BiH jučer je donijelo šest odluka kojima se utvrđuju kriteriji za dodjelu grant sredstava Ministarstva civilnih poslova u 2018. godini za projekte u oblastima kulture, sporta, inovatorstva, podrške pripremi projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020, kao i za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH.

Riječ je o odlukama o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava iz tekućih grantova „Međunarodna kulturna saradnja“, ukupno 390.000 KM; „Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini“, ukupno 3.097.000 KM; „Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini“, ukupno 117.000 KM; „Sufinansiranje sportskih manifestacija“, ukupno 1.352.000 KM; „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020“, ukupno 444.000 KM te 50.000 KM za „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH“.

Ministarstvo civilnih poslova će, putem javnog konkursa, objaviti postupak i način dodjele sredstava namijenjenih za svaki pojedinačni grant, a obavještenje o konkursu će biti objavljeno u tri dnevna lista u BiH i na web-stranici ovog ministarstva.

Inače, H2020 se sastoji od 14 programa u okviru tri prioriteta: izvrsna nauka, liderstvo u industriji i društveni život.

Kada je riječ o projektima kroz program H2020 u BiH, investiraju se oni projekti koji bi inače teško mogli naći sredstva iz drugih izvora iz domena kulture, sporta, inovacija i sl. To su projekti koji finansiraju stručno usavršavanje akademske zajednice ili rad u inostranstvu, saradnje sa privredom na komercijalizaciji inovativnih proizvoda ili usluga, te unapređenja infrastrukture.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here