BiH će kroz Odbor nastojati da olakša trgovinu među zemljama regije ali i šire , rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvarajući konferenciju “Odbor za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine i javno-privatni dijalog”. Boegel: Odluka o olakšanju trgovine stupa na snagu u septembru, javlja reporter BHRT.

Otvarajući konferenciju ministar Mirko Šarović rekao je kako je BiH na kraju završetka procesa i pregovora oko olakšanja trgovine u BIH, jer taj proces traje nekoliko godina, a na globalnom nivou unazad 10 godina.

Šarović je objasnio kako je 2013. godine ministarskom odlukom otpočeo proces za uspostavljanje nacionalnih odbora za olakšanje trgovine koji ima za cilj lakšu trgovinu zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije kojoj se BiH odnedavno priključila ovom procesu.

“BiH je taj proces završila i ratifikovala dodatne protokole zemalja CEFTA-e. Na osnovu ratifikovanog protokola BiH je kreirala Odbor za olakšanje trgovine u koji su uključene sve institucije u BiH. Kroz ovaj program BiH će nastojati da olakša trgovinu među zemljama regije ali i šire , rekao je Šarović, dodavši kako će to olakšati trgovinu privrednim subjektima.

Šarović je dodao kako je osnovni zahtjev, ne samo u BIH nego i prvrednika u regionu,  da uvoz i izvoz budu olakšani, jednostavnim procedurama, da one budu jeftinije i da sve institucije razmjenjuju informacije i da lakše trguju sa kompanijama drugih država.

Dodao je kako ovaj Odbor ima namjeru da omogući stalni kontakt i razmjenu iskustava između javnog i privatnog sektora, te da je neophopdno da on zaživi.

Govoreći o najnovijem poskupljenju goriva i problemima, Šarović je rekao da će se vrlo rado odazvati, ukoliko se smatra da je neophodno učešće Vijeća ministara. Podsjetio je, međutim, da je riječ o nadležnostima entiteta:

 “Mislim da sve dažbine, odnosno nameti i doprinosi u cijeni naftnih derivata na državnom nivou možete računati da će biti na nuli. Svi porezi takse i marže se izračunavaju na entiteskom nivou i mislim da je ovo pokazatelj da se može uticati na cijenu nafte. Tačno da su akcize uticale na cijenu goriva i to je došlo u vrlo teškom periodu. Cijena nafte na svjetskom nivou utiče i na cijenu kod nas. Ali entitetska ministarstva moraju ograničiti gornji nivo cijene nafte i derivata”, rekao  je Šarović.

“Ova konferencija nije mogla biti ranije, jer odluka o olakšanju trgovine stupa na snagu u septembru. To vodi ispunjavanju odredbi Sporzuma o olakšavanju trgovine sa Svjetskom trgovinskom organizacijom. Javno privatni dijalog koji će uslijediti nakon toga pomoći će svim partnerima u BiH koji su dio Cefte i drugih sporazuma da razvijaju ekonomiju”, rekao je Boegel.

Odbor je upostavljen Odlukom Vijeća ministara BiH u maju ove godine radi daljnjeg pojednostavljivanja i harmonizacije carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije i drugim sporazumima i protokolima koji se odnose na proces olakšavanja trgovine (SSP, CEFTA i EFTA).

Poseban naglasak na konferenciji bit će stavljen na značaj Odbora u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

IZVORbhrt
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here