Na internet stranici www.messergroup.com objavljeni su svi godišnji izvještaji od 1964. do danas. Skice ekonomskog okruženja koje je pripremio historičar dr. Jörg Lesczenski, kompletiraju 50-godišnju poslovnu historiju Messera.

U izvještaju se kaže da je u poslovnoj 2017. godini Messer ponovo povećao svoj promet i dobit i daleko premašio ciljeve u uštedi energije dok su pokazatelji u oblasti sigurnosti također znatno poboljšani.

Najveći stručnjak za industrijske plinove u privatnom vlasništvu ostvario je konsolidirani promet od 1,232 milijarde eura, u poređenju sa 1,146 milijardi eura u 2016. godini, kao i operativnu dobit od 290 miliona eura. U prošloj godini ona je iznosila 249 miliona eura.

Poslovna 2017. godina bila je u poređenju sa prethodnom godinom obilježena skoro idealnim okolnostima u privredi. „Ovo nam je uprkos našoj prognozi pomoglo da bitno povećamo promet za 7,5 posto u poređenju sa poslovnom 2016. godinom. Također, izostao je i pad Ebitde prognoziran za 2017. godinu i umjesto toga ona je u poređenju sa prethodnom godinom povećana za više od 16 posto. To je najvećim dijelom rezultat poslovanja u Kini koje je bilo daleko iznad očekivanja“, rekao je Stefan Messer, vlasnik i CEO Grupacije Messer.

Investirano je 144 miliona eura. „Kroz manje investicijske izdatke kao i bolje rezultate umanjili smo ukupno neto zaduženje više nego što smo planirali. Tako smo napravili finansijsku osnovu da našu kompaniju dugoročno osiguramo sa budućim investicijama“, objasnio je Hans-Gerd Wienands, CFO Grupacije Messer.

U skladu sa principima ekonomije, prioritetno će se investirati u projekte koji osiguravaju snabdjevenost proizvodima i nude šanse za profitabilni razvoj. Osim toga, redovno će se investirati u modernizaciju proizvodnih pogona kao i distributivnih sredstava.

„Stvarati vrijednosti. Živjeti vrijednosti“ – generalna je odrednica certificiranog izvještaja o održivosti Grupacije Messer iz Bad Sodena.

“Pojam vrijednosti se može i treba razumjeti na različite načine. Za Messer on ima dva centralna značenja: prvo kao ekonomska vrijednost i drugo kao vodilja za naše poduzetničko djelovanje. Spojiti ovo dvoje – održivi razvoj i djelovanje orijentirano prema vrijednostima – je svakako umjetnost. – istakao je Stefan Messer.

Još od 2014. godine Messer objavljuje godišnje CSR izvještaje i na dobrovoljnoj osnovi iznosi svoje podatke o okolinskoj i klimatskoj zaštiti, sigurnosti, socijalnom angažmanu, orijentaciji na zaposlenike i kupce. Izvještaj provjeravaju internacionalni Global Reporting Initiative (GRI) i Global Compact.

Cilj Grupacije Messer je smanjiti specifičnu potrošnju energije u proizvodnim postrojenjima za zračne plinove za 0,5 posto u periodu od 2010. do 2020. godine. To bi se trebalo postići boljim korištenjem kapaciteta, kontinuiranim investicijama u još efikasnija postrojenja i ciljanim projektima na temu energetska efikasnost. Za upravljanje energijom u Messerovoj organizaciji odgovorna je pozicija Global Energy Officer (GEO). U poređenju sa prethodnom godinom, Messer je smanjio specifičnu potrošnju energije za 1,7 posto što je znatno više od planiranog cilja.

Svi drugi pokazatelji iz godišnjeg izvještaja mogu se pronaći na adresi: http://jahresbericht.messergroup.com   i   http://annualreport.messergroup.com

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here