U prostorijama Hotela Europe u toku je prvi regionalni događaj o inovacijama – Sarajevo Innovation Summit 2018 u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovogodišnji samit otvorili su dekan, prof. dr. Kemal Kozarić, šef misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu, Peter Duffy, kao i savjetnica za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije, Sanela Kuko.

„Ovo je prvi regionalni Samit inovacija. Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu želi da otvori tu priču, jer nažalost, podaci pokazuju da mi najmanje ulažemo u istraživanja u regionu. Živimo u vremenu velikih promjena i ako ne prihvatimo tu činjenicu, mislim da ćemo zaostati za ostalima. Svaki visoko obrazovan čovjek je koristan za BiH, zbog toga želim da danas promoviramo inovativnost i sve one koji ulažu u sebe i svoje biznise“, istakao je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Kemal Kozarić.

Menadžerica Sarajevo Innovation Summit-a, doc. dr. Amila Pilav – Velić, kazala je da je ovaj događaj nastao s idejom da se napravi nešto konkretno na polju inovacija u Bosni i Hercegovini: „Naime, vodeći ekonomski stručnjaci ističu da preko 50 posto rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama jeste rezultat rasta inovacija, dok je 20 posto novokreiranih radnih mjesta u jednoj ekonomiji također rezultat rasta inovacija.“

Šef misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu, Peter Duffy iznio je zanimljive podatke: „Prema analizi koju navodi Svjetski ekonomski forum, 65 posto djece koja danas upisuju osnovne škole radit će poslove i razvijati proizvode koji trenutno ne postoje. S toga mi želimo da obezbijedimo da djeca u BiH budu kreatori takvih proizvoda.“

„Želim naglasiti važnost inovacija za razvoj Bosne i Hercegovine i vjerujem da je saradnja privrede, vlasti i obrazovanja krucijalna, jer ujedinjuje ljude i povećava produktivnost. Za mlade ljude koji su puni ideja, najvažnije je da nauče kako komunicirati i predstaviti svoje ideje, obzirom da je evidentna visoka stopa neuspjelih poduzetničkih start-upa“, rekao je istaknuti naučnik i predavač sa New York Univerziteta prof. dr. Joseph Stanley Nadan.

Učesnici će imati priliku prisustvovati na tri panela, koja će se baviti inovacijskom politikom, smanjenjem jaza između sistema obrazovanja i tržišta rada, ali i time da li su socijalne inovacije i poduzetništvo mit ili realnost. Govornici ovogodišnjeg Samita su: prof. dr. Muharem Šabić, prof. dr. Carsten Dreher, MSc. Marjana Majerič, prof. dr. Muamer Halilbašić, Vedran Šimunović, prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Petar Vrgović, MSc. Muamer Mahmutović, Emir Dervišević, Enisa Mešić, Emina Hodžić, Vahid Đulović, Boban Đurić, te Saša Tošić.

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Federalno ministarstvo Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo.

Medijski pokrovitelji Sarajevo Innovation Summit-a su Antena Sarajevo i Radio Sarajevo.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here