Finalne pripreme za održavanje umjetničkog performansa “Evropa – nedovršeno remek djelo”, čiji je kreator vrhunski violinista i ambasador kulture Slovenije Miho Pogačnik bio je povod današnjeg sastanka predsjedateljice Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić, premijera Adema Zolja i ministra kulture i sporta Mirvada Kurića sa ambasadoricom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricom Bukinac.

“Raduje me što će ovaj vrlo važan umjetnički performans biti uskoro realizovan, a posebno što je cijela priča fokusirana na Sarajevo koje je bez sumnje rasadnik talenata. Riječ je o konceptualnom projektu sa potpunom interakcijom između publike i izvođača tokom njegovog održavanja”, istakla je predsjedateljica Babić.

Kako je pojasnila ambasadorica Bukinac ovo je kulturno – politički projekat, odnosno kokreacija koji je prošle godine održan u Tirani, Skoplju i Prištini, a planirano je da u ovoj godini, pored Sarajeva, bude izveden u Novom Sadu, Beogradu i na Cetinju.

Navedeno je da će u njegovoj realizaciji učestvovati oko 150 predstavnika bosanskohercegovačkog društva, među kojima će biti umjetnici-izvođači, političari, poduzetnici, studenti koji će zajedno nastupati, kako bi osjetili kompoziciju koja se izvodi iznutra te sinergiju koja postoji između politike, muzike, obrazovanja i svakodnevnog života.

“Ovaj perfomans bit će izveden trećeg maja u Domu Oružanih snaga BiH, u terminu od 20 do 22:30 sata. Planiran je i direktni televizijski prijenos, kao i konferencija za medije uoči ovog važnog događaja”, iznijela je neke od planiranih aktivnosti ambasadorica Bukinac.

Dodala je da će se završnica i finalno izvođenje u kojoj će učestvovati umjetnici iz svih pomenutih zemalja desiti u Briselu polovinom maja sa učešćem evropskih političara.

“Naš vrhunski umjetnik je ovim projektom zapravo želio dati odgovore na dva ključna pitanja, a ona su kakvu Evropu svi mi želimo da vidimo u budućnosti i šta je to što joj mi možemo dati, a što ona nema”, naglasila je ambasadorica Bukinac.

Premijer Zolj je kazao kako je Slovenija oduvijek bila prijatelj naše države, što će se nastaviti i u budućnosti. Podržat ćemo ovaj vrlo zanimljiv projekat u kojem će, između ostalih, učestvovati i umjetnici naše Sarajevske filharmonije.

“U interesu nam je da od Sarajeva napravimo kulturni centar, čime bi on postao sinonim za kulturu”, poručio je premijer Zolj.

Prema riječima ministra Kurića ovaj performans će biti uvršten kao jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo, koja se tradicionalno održava od 02. do 09. maja.

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here