U 2017. godini KJP „Sarajevo-šume“ Sarajevo nakon uspješne provjere, dobile su FSC certifikat na period od pet godina. Sve šume u državnom vlasništvu na području Kantona Sarajevo imaju FSC certifikat, što znači da će se istim koristiti na način da se poštuju sociološke, ekonomske, kulturne i duhovne potrebe sadašnjih i budućih generacija.

FSC certifikat doprinosi transparentnosti poslovanja Preduzeća i unapređenju odnosa sa javnošću, poslovnim partnerima, krajnjim kupcima i ostalim interesnim grupama, a proizvodi koji potiču iz šuma u kojima su performanse gospodarenja certificirane kao održive, označavaju se na jedinstven i prepoznatljiv način tako da ih krajnji potrošači mogu uočiti, razlikovati i kupiti“, istaknuo je Nermin Demirović, dikretor KJP “Sarajevo-šume”.  

Naglasio je da se značaj dodjele i održavanja FSC certifikata ogleda u unapređenju performansi poslovanja, sa ciljem dostizanja održivog gospodarenja šumskim resursima, kao i povećanju konkurentskih sposobnosti Preduzeća uz istovremeno očuvanje stabilne pozicije na postojećim i bolji pristup novim i atraktivnim tržištima.

FSC standardi su eksplicitno izraženi u formi principa i kriterija, čija primjena podrazumjeva poštivanje državnih i međunarodnih zakona i odredbi, te se može očekivati da će doprinijeti poboljšanju u svim segmentima koji su vezani za poslovanje Preduzeća“, zaključio je Demirović.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here