Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici upoznato je sa aktuelnom situacijom u vezi sa povećanjem broja ilegalnih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu. 

Ministarstvo sigurnosti, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i Ministarstvom vanjskih poslova, te drugim nadležnim institucijama, zaduženo je da u što skorijem roku pripremi sveobuhvatnu informaciju sa prijedlogom mjera koje će nadležne institucije hitno i u kratkom periodu provesti u našoj zemlji. Cilj je ukinuti ilegalnu propusnost granice sa našim istočnim susjedima, te pravovremeno osigurati informacije migrantima o postojanju određenih kapaciteta za njihov smještaj. Migranti u Bosni i Hercegovini moraju biti zbrinuti na human i civiliziran način, rečeno je na sjednici.

Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato sa Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 23. sjednice, održane 15. 9. 2015. godine o migrantskoj krizi.

Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi sa migrantskom krizom. Informacija obuhvata ključne poruke sa sastanaka Evropskog vijeća, Samita Evropske i Afričke unije, Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije za opće poslove, koji su održani u novembru i decembru 2017. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here