meso

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine oglasio se sa sopćenjem za javnost u kojem su odbacili tvrdnje pojedinih medija o izvozu zaraženog mesa u Tursku, naglašavajući da se izvoz mesa u ovu zemlju odvija nesmetano i bez zastoja.

Prema ustaljenoj proceduri saradnje sa Republikom Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava se BiH, odnosno Ured za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz augusta 2017. godine.

Kako je pojašnjeno, naknadnom kontrolom izvoznih objekata “Bajra” iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekt ispunjava sve neophodne uvjete, te da nema prisustva E-coli.

Uzorci su uzeti u prisustvu službenih veterinara Ureda za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Turske, te je objekt nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa.

Također su napomenuli da se svaka pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema jasno utvrđenim propisima, uništava na teritoriji Turske.

“To je urađeno i ovom prilikom i to su uobičajene procedure koje se, u ovakvim slučajevima primjenjuju i dosljedno provode”, potvrdili su u Uredu za veterinarstvo BiH.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here