fena

Tuzlanski kantona ima dugu industrijsku tradiciju i najkonkurentnije sektore prerade drveta, metaloprerađivačke industrije, industriju plastike i alata, hemijsku i prehrambenu industriju.

Sve gore navedene industrije su savršeno tlo za nove investicije, i kako da investiraju u Tuzlanskom kantonu je objašnjeno u Vodiču za investitore, razvijen od strane Vlade TK i koji je predstavljen na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Vodič za investitore u Tuzlanskom kantonu je dokument koji kombinuje najvažnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori i oni koji rade sa investitorima trebaju znati o ovom kantonu na praktičan i lak način.

Ministar ekonomije TK Osman Puškar istakao je da je TK najmoćniji kanton u FBiH i prošle godine imao oko 4,5 milijardi KM prometa u privredi i oko 600 miliona KM neto dobiti.

Prema njegovim riječima, rezultat ovog prethodno predstavljenog Vodiča za investitore je dolazak 2-3 investitora iz Njemačke, najveći proizvođač kreča i neki drugi proizvodi, tvrdeći da ima oko 100 radnih mjesta.

Očekuje se da će efekti pomenutog Vodiča za investicije biti vidljiviji za tri mjeseca.

Tuzlanski kanton u 2016. i 2017. bio je kanton u kojem je najveći broj stranih investicija u Bosni i Hercegovini, izjavio je kantonalni premijer Bego Gutić.

Kaže da je od 250 miliona KM investicija u 2016. godini u Tuzlanskom kantonu oko 180 miliona KM.

“Vodič koji danas promovišemo na Ekonomskom fakultetu u Tuzli je pokušaj saradnje sa Univerzitetom kako bi ovaj vodič bio dostupan našim privrednicima”, dodao je on.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermin Smajlović smatra da ovaj projekat ima višestruki značaj za ovaj fakultet.

Mi, Ekonomski fakultet, prije svega želimo da razvijemo poduzetničku svijest naših studenata, a to je prilika da se naši studenti uče o svim potencijalima za razvoj poduzetništva na području Tuzlanskog kantona, najavio je Smajlović, dodajući da studenti trebaju biti pokretač razvoja.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here