U okviru Projekta energetske efikasnosti Bosne i Hercegovine (BEEP) mjere energetske efikasnosti će se implementirati u četiri dodatne školske institucije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNC).

Tom prilikom savezni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnik Promark doo Mostar, koji će biti izvođač radova, potpisali su  obnovu ugovora o četiri školske zgrade.

U obnovu objekata će biti uloženo 2.190.000 KM sa PDV-om, a implementacija će biti u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti energetske efikasnosti, objavio je izvođač radova.

Radovi su planirani u osnovnoj školi Hemingway Kranjčevića iz Mostara, zatim OŠ kardinala Stepinca iz Neuma, OŠ ” Drežnica “iz Donje Drežnice i srednjim školama” Jablanica “u Jablanici.

“Na taj način ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a cilj je da se pokaže prednosti energetske efikasnosti, između ostalog, da se poboljša udobnosti u objektima, ali i uštede na računima za struju, ” rekao je ministar Martić.

Radovi koji uključuju mjere kao što su zamjena prozora, instalacija termo-fasada, nadogradnja grejnog sistema počinju 1. februara i trajat će četiri mjeseca.

Nakon realizacije projekta očekuje se značajna ušteda energije, koja će doprinjeti smanjenju emisije CO2.

U suprotnom, implementacija radova u okviru projekta BEEP će realizovati mjere energetske efikasnosti za ukupno 37 javnih zdravstvenih i obrazovnih ustanova širom Federacije Bosne i Hercegovine, a za više od 80 hiljada korisnika će biti osiguran kvalitetniji i ugodniji boravak.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here