novosti.rs

Vijeće ministara BiH na 128. sjednici dalo je saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu po tužbi Elektrogospodarstva Slovenije – Razvoj in inžinjering d.o.o. Maribor, Republika Slovenija, protiv tužene Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Ovlašten je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić da potpiše ovaj sporazum.

Prema Sporazumu, Vlada Republike Srpske se obavezala da snosi sve troškove za vođenje arbitražnog postupka, kao i da izvrši isplatu novčanog iznosa na osnovu konačne arbitražne odluke, ukoliko takva odluka bude obavezivala Bosnu i Hercegovinu.

Bosnu i Hercegovinu će u ovom sporu nastaviti zastupati Pravobranilaštvo BiH i advokati i advokatski uredi za pružanje međunarodnih ekspertskih pravnih usluga izabranih u skladu s postupkom javnih nabavki.

Riječ je o arbitražnom sporu koji je Elektrogospodarstvo Slovenije pokrenulo protiv BiH pozivajući se na prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, sa zahtjevom za naknadu  u iznosu od 1.359.645.000,00 KM.

 

 

                                  

IZVORSaopštenje Vijeća ministara BiH
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here