Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je prednovogodišnji prijem za novinare, na kojem je predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji će se implamentirati u narednom periodu.

Brojni višemilionski infrastrukturni projekti bit će u fokusu rada Općine Novi Grad Sarajevo u 2018. godini, a kao najvažnije načelnik Efendić izdvojio je 12 konkretnih projekata. Jedan od njih je završetak škole u naselju Aneks.

“Škola bi u narednoj godini trebala biti otvorena, to je projekat vrijedan oko 6,5 miliona KM, kojeg radimo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo. Objekat je gotovo završen, a kad se završi bit će nam na ponos. Radit ćemo i sportsku dvoranu u školi ‘Umihana Čuvidina’ u Boljakovom Potoku, za koju smo kroz budžete za 2017. i 2018. godinu osigurali oko 2,5 miliona KM, što je polovina sredstava potrebnih da se objekat izgradi. Bit će to najbolja školska dvorana u Sarajevu, kada su u pitanju školski objekti, čija je ukupna vrijednost oko 5,1 milion KM“, izjavio je načelnik Efendić.

Naglasio je da će se sportska dvorana u osnovnoj školi “Mustafa Busuladžić”, u Dobroševićima, čija je izgradnja u toku, izgraditi do naredne školske 2018/2019. godine. Vrijednost projekta je 1.230.000 KM, te da je u Centru „Safet Zajko“ planirana rekonstrukcija objekta u kojem će se također graditi sportska dvorana.

Navodeći projekat “Urbana poljoprivreda” u sklopu kojeg su na poljoprivredno – edukativnom poligonu na Mojmilu zasađene maline, postavljeni plastenici u kojima je zasađeno povrće, kazao je da će se već od proljeća ti domaći proizvodi naći na policama Bosanske tržnice na Dobrinji.

Planirana je i rekonstrukcija centralnog trga na Dobrinji u vrijednosti od 270.000 KM, gdje je proteklih godina uređena šetnica, tako da će se i trg urediti na poseban arhitektonski način.

Posebno se osvrnuo na završetak radova na objektu “Dom oslobodilaca” na brdu Žuč, koji bi trebao polovinom naredne godine biti otvoren, a u kojem će se, između ostalog nalaziti restoran sa pogledom na grad i muzejski sadržaji vezani za sve ono što se dešavalo na Žuči tokom agresije na BiH.

Također je izdvojio i izgradnju devete transverzale, na kojoj se u proteklom periodu intenzivno radilo i u narednim danima se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju mosta preko željezničke pruge prema Boljakovom Potoku.

Jedan od značajnih projekata, dodao je Efendić je i završetak treće faze rekonstrukcije Doma zdravlja “Novi Grad” u vrijednosti oko 1.200.000 KM, a radovi bi trebali biti završeno na proljeće.

Također je najavio i rekonstrukciju mnogih novogradskih ulica, u koje će biti uloženo oko 1,3 miliona KM, te sportskih igrališta u Boljakovom Potoku i Bojniku, za šta je izdvojeno 250.000 KM,  te nastavak obnove vrtića “Vjeverica” na Alipašinom Polju.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here