juGmedia

Na konferenciji koju je organiziralo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK), u saradnji sa njemačkim GIZ-om, predstavljena su iskustva iz Savezne Republike Njemačke, kao i primjeri dobre prakse u BiH.

U Njemačkoj je taj vid obrazovanja organiziran na taj način da učenici koji pohađaju strukovno obrazovanje sklapaju ugovore sa preduzećima u koja idu na praksu i većinu sedmice provode u tom preduzeću“, izjavila je Brigitte Heuel-Rolf iz GIZ-a.

Putem sistema industrijskih i trgovačkih komora, kako je dodala, preduzeća utiču na sadržaj obrazovanja, kao i na sadržaj ispita koji se na kraju polažu. Kako je navela Heuel-Rolf, to je različito u pojedinim branšama, međutim, generalno se može može reći da 75 posto troškova ovog vida obrazovanja snose preduzeća.

Naglasila je potrebu uske saradnje  između srednjih škola i preduzeća, direktno ili preko određenih komora i edukacija. Dodala je da se zahvaljujući pilot projektu stručnog obrazovanja u HNK, ovaj sistem već provodi u pojedinim školama u Mostaru, a to se nastavilo raditi i na nekim drugim lokacijama kao što su Goražde i  Gradiška.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here