Fena

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2018. godinu koji iznosi 2.882,7 miliona KM i veći je u odnosu na ovogodišnji za 135 miliona KM, odnosno za pet posto, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Ukupni prihodi iznose 2.882,7 miliona KM i veći su za 135 miliona KM. Povećanje je rezultat povećanja poreznih prihoda koji iznose 1.662 miliona KM i veći su za 91 miliona KM i neporeznih prihoda koji su veći za 193,6 miliona KM, što je rezultat planirane naplate akumulirane dobiti javnih poduzeća.

Ukupni rashodi iznose 2.882,7 miliona KM i veći su za 135 miliona KM, ili pet posto.

Primarni suficit, koji je pokazatelj tekućeg poslovanja, iznosi 523,9 miliona KM i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 118,4 miliona KM. Ova razlika će, između ostalog, biti korištena i za finansiranje servisiranja unutarnjeg i vanjskog duga, što smanjuje potrebe za zaduživanjem. Inače, servisiranje duga u slijedećoj godini iznosi 1,3 milijardi KM.

Tekući rashodi iznose 1.693,4 miliona KM i veći su za 156,9 miliona KM

Među najznačajnijim projektima planiranim budžetom FBiH za 2018. godinu su ulaganja u putnu infrastrukturu. Za ove namjene planirana su 183 miliona KM koja će, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti usmjerena za izgradnju autocesta i brzih cesta. Vlada FBiH je izvore sredstava za ovaj projekat pronašla u akumuliranoj dobiti javnih poduzeća koja će biti uplaćena u Budžet FBiH.

Ulaganje u željezničku infrastrukturu iznosi šest miliona KM na ime izmirenja obaveza preuzetih po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH, a koja će značajno poboljšati likvidnost ovog javnog poduzeća, ali i reducirati njegove utvrđene obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Planirana su ulaganja u elektrifikaciju željezničke pruge u iznosu od 2,3 miliona KM. Riječ je o dionici Bihać – Blatina, kako bi mogla biti puštena u funkciju tokom 2018. godine.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here