privrednici
blicrs

Domaći privrednici će i ovu, kao i nekoliko posljednjih godina, dočekati u neizvjesnosti, jer Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz repromaterijala, a koja je privremenog karaktera, nije produžena za narednu godinu.

Najviše strepe u sektoru kože, tekstila i obuće na koje se odluka najviše odnosi, a koji poručuju kako je nedopustivo da se iz godine u godinu ona donosi u posljednjim momentima.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako su zahtjev uputili još u septembru Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te da ne vide nijedan razlog zbog čega se svake godine ona usvaja u posljednji čas.

“Ukazivali smo da nema potrebe da se čeka kraj godine kako bi se odluka produžila, a u pitanju je nešto što ima apsolutnu potvrdu pozitivnih rezultata. Ta se odluka pokazala kao vrlo pozitivna s obzirom na to da je došlo do povećanja proizvodnje i zaposlenosti. Očekivali smo da nećemo doći do ovoga i da se privrednici neće dovoditi u neizvjesnost”, kazao je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Komore.

U UIO BiH su potvrdili kako je odluka trenutno kod njih na usaglašavanju i da će je uskoro proslijediti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a koje je zatim može uputiti na Vijeće ministara. Kada će to uraditi, nisu precizirali.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još uvijek nema odgovora o tome da li će i kada Vijeće ministara BiH zasjedati po ovom pitanju.

IZVORakta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here