Vlada Federacije BiH usvojila je Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH za razdoblje od 2018. do 2020. godine, koji sadrži podatke o 92 projekta ukupne vrijednosti 13,99 milijardi KM, od čega se 10,19 milijardi KM vrijednosti odnosi na 51 kandidovani projekt za koje nisu osigurani izvori finansiranja u momentu izrade programa javnih investicija, dok je vrijednost 41 projekta čija implementacija je u toku 3,79 milijardi KM domaćih i inostranih sredstava. Planirano je da će u periodu 2018-2020. godina na projekte u implementaciji biti utrošeno ukupno 1,93 milijarde KM.

U implementaciji

Pregled ulaganja u projekte u implementaciji za čiju realizaciju su osigurani izvori finansiranja ili je izvjesno da će biti osigurana sredstva za njihovo finansiranje – ukazuje da se u te projekte vrijedne ukupno 3,7 milijardi KM, najvrijedniji po obimu investicija oni iz sektora transporta i skladištenja i njihova vrijednost je procijenjena na 2,07 milijardi KM. U prethodnim godinama na projekte iz ove oblasti utrošeno je 292,10 miliona KM ili 14,08 posto vrijednosti, a planirano je da tokom 2018. godine bude utrošeno 559,62 miliona KM.

Slijedeći vrijednost obima investicija, nakon izgradnje puteva najvrijedniji su energetski projekti vrijednosti 998 miliona KM, projekti vodosnabdijevanja i sanitacija sa 233 miliona KM, Vladin sektor i civilno društvo sa 138,23 miliona KM, višesektorske /uzajamno povezane aktivnosti sa 96,88 miliona KM, dok je vrijednost projekata iz oblasti poljoprivrede 59 miliona KM, građevinarstva 31,19 miliona KM, rudnih resursa i rudarstva 28,25 miliona, a vrijednost projekata iz oblasti šumarstva procijenjenaje na 4,9 miliona KM.

Kako je već spomenuto, planirano je da naove projekte toko mnaredne tri godine bude utrošeno 1,93 milijarda KM, konkretno, 921,62 miliona KM 2018. godine, 638,77 miliona KM 2019. godine i 370,34 miliona KM 2020. godine.

Planirano je da u strukturi tih sredstava 2018. godine 146,42 miliona KM čine domaća sredstva, odnosno prihodi prikupljeni od GSM licence, sredstva kantona, gradova, općina, javnih poduzeća, fondova, domaćih banaka i krajnjih korisnika, a 774,61 milion KM inostranih sredstava, tj. kredita ili donacija Svjetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banka za obnovu i razvoj, Razvojne banke Vijeća Evrope, Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj i dr., Evropske komisije i vlada pojedinih zemalja te drugih bilateralnih donatora.

Tokom prethodnih godina, za projekte u implementaciji utrošeno je 585,35 miliona KM domaćih i inostranih sredstava, odnosno tek 15,41 posto njihove vrijednosti.

O tome koji projekti su okončani ili do kojeg nivoa realizacije na njima je došlo, znat ćemo tek početkom naredne godine.

“Početkom iduće godine raspolagat ćemo podacima o tome koliko je utrošeno sredstava za projekte u Programu javnih investicija”, rečeno je iz Federalnog ministarstva finansija za Business magazine.

Kandidovani projekti

Od 51 kandidovanog projekta, po obimu investicija izdvajaju se izgradnja bloka 8 TE Kakanj (1,22milijarde KM), izgradnja bloka 7 TE Tuzla (1,62 milijarde KM), izgradnja autoceste na Koridoru Vc dionica Tarčin-Ivan (240 miliona KM), termoelektrana Banovići (993 miliona KM) i niz drugih. Pa, ipak, samo se za neke od tih projekata smatra da su prioritetni za koje će Vlada FBiH pokrenuti postupak ugovaranja kreditnih sredstava.

Projekti koji su procijenjeni kao prioritetni su i proširenje terminala B, izgradnja parking garaža, sanacija poletnosletne staze, rulnica i platforma te proširenje platforme –prva faza na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, izgradnje malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretve, vjetroelektrane Poklečani, modernizacija kliničkih centara u FBiH, te još nekoliko projekata poput revitalizacije Terminala d.o.o Sarajevo Tehničko tehnološka sanacija i modenizacija infrastrukture terminala tekućih tereta Naftnih terminala Federacije BiH Ploče, dodatno Finansiranje projekata energetske efikasnosti u BiH, kao i finansiranje Programa ruralnog razvoja FBiH za period  2018 -2021. godina. Ukupna vrijednost navedenih projekata je 892 miliona KM od čega će iznos inostranih kredita biti 762 miliona KM.

Također, tokom naredne godine bit će pokrenut i postupak izdavanja garancije za projekat izgradnje bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla kao i izgradnja bloka 1-350 MW termoelektrane Banovići, a vrijednost ova dva projekta je 2,61 milijardu KM od čega je planirani iznos kredita 2,01 milijarda KM.

Kinezi i termoelektrane

Ugovor o kreditu između Elektroprivrede BiH i kineske EXIM banke za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450 MW Blok 7 Termoelektrane Tuzla u vrijednosti od oko 1,6 milijardi KM, potpisan je krajem prošlog mjeseca. Do sada jedini veliki infrastrukturni projekat koji je završen u BiH uključivanjem Kine odnosi se na Termoelekranu Stanari u Doboju, u kojem je Kineska razvojna banka obezbijedila kredit od 350 miliona eura za izgradnju. Projekt je reliziran bez državnih garancija, budući da je riječ o privatnoj investiciji. Izgradnjom zamjenskog Bloka 7, Termoelektrana Tuzla dobit će proizvodni kapacitet visoke efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisije stakleničkih plinova, a radit će bez ispuštanja otpadnih voda. Zamjenski Blok 7 predviđen je za rad u kogeneraciji i uz isporuku električne energije vršit će i isporuku toplinske energije za daljinsko grijanje gradova Tuzla i Lukavac (perspektivno i Živinica), što ima vrlo povoljan utjecaj na okoliš u ovim gradovima. U odnosu na postojeće stanje na starim blokovima u Termoelektrani Tuzla, izgradnjom zamjenskog Bloka 7 smanjenje postojećih emisija bit će i do 20 puta. Procedure vezane za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla privode se kraju, a radovi koji prethode izgradnji ovog energetskog objekta mogli bi početi za pet do šest mjeseci.

Elektroprivreda BiH paralelno priprema i javni konkurs za projekt uređenja terena za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, vrijednosti oko 15 miliona KM. Očekivanja su da će u narednih pet do šest mjeseci biti izvršen izbor izvođača radova te da s početkom naredne građevinske sezone počne realizacija uređenja terena. Za to vrijeme kineski partneri će izvršiti projektovanje Bloka 7 TE Tuzla.

Podsjećanja radi, ranije je također s Kinom dogovorena izgradnja termoelektrane Banovići, a finalni ugovor trebao bi biti potpisan sredinom naredne godine.Gradnjom ovog bloka bio bi omogućen normalan rad Rudnika mrkog uglja Banovići, s obzirom na to da rudnik ima rezervi uglja za dva ovakva bloka, a realizacija ovog projekta doprinijela bi i novim zapošljavanjima.

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here