prijevoz robe

Količina robe prevezene željeznicom u trećem  tromjesečju ove godine porasla je za 27 posto u odnosu na isti period prošle godine, kao i ukupni ostvareni tonski kilometri koji su porasli za 23 posto.

Poslovna aktivnost teretnih željezničkih prijevoznika u stalnom je porastu od 2013., kada je tržište željezničkih usluga liberalizirano.

Novi teretni željeznički prevoznici ostvarili su ukupno 94 posto više tonskih kilometara u trećem tromjesečju 2017., u poređenju s istim tromjesečjem prošle godine, što je ključni pokazatelj intenzivnog rada prijevoznika i nastavak rasta udjela novih željezničkih prijevoznika na tržištu željezničkog teretnog prevoza u Hrvatskoj.

Također, primjetan je rast teretnog željezničkog prijevoznika HŽ-a Cargo, koji je ostvario 11 posto više tonskih kilometara.

Na ukupnom tržištu teretnog željezničkog prevoza udio novih teretnih prevoznika u trećem tromjesečju ove godine, mjeren količinom prevezene robe, iznosi 31 posto, što je povećanje za šest posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 15 posto više u poređenju s istim tromjesečjem prošle godine.

Udio mjeren ostvarenim tonskim kilometrima nije se promijenio u odnosu na drugo tromjesečje ove godine i iznosi 24 posto, ali je osam posto viši u odnosu na treće tromjesečje 2016. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here