Foto: oEnergetice

Kompanija sa sjedištem u Pragu je u pregovorima o prodaji termoelektrane na ugalj i kompanije za distribuciju električne energije u Bugarskoj.

ČEZ a.s. bi, također, mogao prodati 50 posto dionica u kompaniji Akcez Enerji Yatirimlari koja strujom snabdijeva 3,4 miliona ljudi na sjeverozapadu Turske, navodi Bloomberg.

“Iako rukovodstvo još uvijek nije u zvaničnim pregovorima, otvoreno je za ponude”, izjavio je finansijski direktor kompanije Martin Novak.

“Mijenjamo naš fokus. U smislu novih aktiva, kompanija se sada okreće obnovljivim izvorima, i to definitivno u centralnoj i zapadnoj Evropi, a ne u jugoistočnoj Evropi”, dodao je Novak.

Sa prodajom aktiva u Bugarskoj, što bi, prema očekivanjima kompanije, trebalo da bude realizovano u narednim mjesecima, stavit će se tačka na brzu ekspanziju koju je započeo prethodni menadžment kompanije na tržišta u razvoju – od Albanije do Rumunije i Turske.

Nakon što je potrošio stotine miliona dolara u jugoistočnoj Evropi u prošloj deceniji, ČEZ a.s. je odlučio da promjeni taktiku poslije brojnih sukoba sa lokalnim zakonodavcima i regulatorima, prenosi Bloomberg.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here