poslovna ucinkovitost

Ako Vlada Federacije BiH uvede oporezivanje dividendi, odnosno dijela dobiti dioničarskog društva koji se isplaćuje vlasnicima dionica i vlasnicima preduzeća, postoji mogućnost da se dio preduzeća iz FBiH preseli u Republiku Srpsku, u kojoj ne postoje oporezivanje dividendi, kao ni porez na kamatu, rekao je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Privrednoj komori FBiH Željko Raguž.

Raguž najavljuje ovakav scenario, podsjećajući da je Vlada FBiH u Nacrtu zakona o porezu na dohodak predložila uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama.

Ocjenjujući da predložena rješenja nisu dobra, Raguž je rekao da bi oporezivanje ovih prihoda moglo prouzrokovati prebacivanje sjedišta kompanija iz FBiH u Republiku Srpsku.

“Predloženi zakoni destimulišu štednju i investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na ionako zamrlo tržište kapitala”, rekao je Raguž.

poslovna ucinkovitost

Oporezivanje dobiti ne bi bilo primjenjivano ni na vjerske zajednice, političke stranke, sindikate, razna udruženja, dobrovoljna vatrogasna društva, sportske i turističke saveze, humanitarne organizacije, te još neke pravne subjekte.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here