Foto: D. Mirković/PIXSELL

Povjerioci su spasili veliku kompaniju Zvečevo iza koje je gotovo 100 godina tradicije, pa ona kreće u svoju novu i veliku razvojnu fazu, što je pokazatelj koliko je hrvatska privreda ujedno krhka, ali s velikom perspektivom. U slučaju Zvečeva, naime, to znači iskorak na niz stranih tržišta, poznatih po konkurentnim i kvalitetnim konditorskim proizvodima, pa tako i u Švicarsku, gdje je ovih dana iz požeške fabrike isporučena prva pošiljka za tamošnje zahtjevne kupce. Isporuka je prethodila ročištem na kojem je ovaj prvi proizvođač čokolade s rižom na svijetu, nakon prethodno dobivane brojne podrške povjerilaca, prisvojio i glasove na koje se čekalo duži vremenski period iz najvećeg povjerioca – Agrokora.

Time je osvojena kvalificirana većina koju zakon traži za plan restrukturiranja, pa je požeški konditor o tome odmah izvijestio preko Zagrebačke berze. 
Značaj toga je višestruk, ocijenio je u telefonskom razgovoru za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave i većinski vlasnik Zvečeva Zdenko Alvir. Prije Alvirova pojašnjenja novih poteza na planu širenja poslovanja kao i najave jednog dijela velikih planova za Zvečevo koje tvrdi da privodi kraju, Zdenko Alvir nije propustio apostrofirati zahvalu povjeriocima. Pritom se u prvom redu obratio dobavljačima koje je istaknuo jer su imali razumijevanje za podršku organiziranju proizvodnje u Zvečevu tokom postupka predstečajne nagodbe, što je Zvečevo opravdalo, jer Alvir navodi da se sve obveze uredno isplaćuju, a radnicima plaće, što uključuje ovih dana i zakašnjeli regres, a nije isključena ni božićnica. Nastavak poslovanja bit će u znaku pojačane izvozne ekspanzija na zahtjevna tržišta Zapadne Evrope i SAD-a gdje je Zvečevo već prisutno, uključujući i Veliku Britaniju gdje je kroz saradnju s Tescom stečena značajna referenca. Zvečevo je upravo dobilo novu narudžbu iz Velike Britanije, a velika su očekivanja vezana uz novu švicarsku referencu. U saradnji s Coopom, najvećim trgovačkim lancem u Švicarskoj, osigurali su plasman za svoje proizvode, što je prema Alviru dokaz kvalitete, ali kaže i hrabrost jer je Švicarska domovina čokolade.

IZVORVečernji.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here