Pozitivna preliminarna ocjena EU inspekcije za izvoz piletine iz BiH

BiH raspolaže potencijalima peradarskog sektora za godišnju proizvodnju od 15.000 tona

509
Foto: Hobby Farms

Inspektori iz Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EU dali su pozitivnu ocjenu za izvoz piletine i prerađevina od peradi iz BiH na tržište EU, izjavio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu (ranije FVO), poznata kao Dablinska inspekcija, dala je pozitivnu preliminarni dozvolu bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU, dok zvaničnu dozvolu očekujemo za 20-ak dana, što će biti potvrda preliminarnog izvještaja koji je sačinila ova inspekcija iz EU”, rekao je ministar Šarović.

Inspekcijski tim je u periodu od od 26. septembra do 6. oktobra ove godine je boravio u BiH radi procjene sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u kontekstu odobravanja izvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU.

“Nakon što Izvještaj inspekcije bude zvanično pozitivan, od tog trenutka dozvole za izvoz pilećeg mesa i prerađevina u zemlje EU će davati Kancelarija za veterinarstvo BiH. Za ovu posjetu inspektora iz EU, prijavili smo mali broj bh. firmi koje se bave ovim poslom, iz tog razloga što smo željeli da upravo ovaj Izvještaj bude pozitivan, kao što se i dogodilo”, naglasio je Šarović.

Inspektori su posjetili četiri kandidovana objekta koji trenutno imaju kapacitet za izvoz u Evropsku uniju i to kompanije Madi iz Tešnja, Ovako iz Hadžića, Brovis iz Visokog i Agreks iz Donjeg Žabara i one će prve dobiti dozvole za izvoz pilećeg mesa i mesnih prerađevina od pilećeg mesa na tržište EU.

Ministar Šarović je istaknuo kako trenutna proizvodnja mesa peradi i prerađevina od  mesa peradi iznosi oko 10.000 tona godišnje. Radi se o jednoj od rijetkih poljoprivrednih grana u kojoj BiH više proizvoda izvozi nego što uvozi, a BiH raspolaže potencijalima peradarskog sektora za godišnju proizvodnju od 15.000 tona.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here