U Kaknju je 25.4.2017, održana Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj (TCK). Dioničari su usvojili godišnji izvještaj o poslovanju za 2016. godinu sa izvještajima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju i nezavisnog revizora. U 2016. godini Tvornica cementa Kakanj ostvarila je prodaju koja je na otprilike istom nivou kao i u godini prije, odnosno 433 hiljade tona cementa, dok je dobit iznosila 17,7 miliona KM. Skupština je donijela odluku da se dio dobiti iz 2016. godine isplati dioničarima putem dividendi u iznosu od 1,86 KM po dionici. Dioničari su također donijeli odluku o angažmanu nezavisnog revizora.

Generalni direktor TCK, Branimir Muidža, prezentirao je dioničarima i članovima Nadzornog odbora rezultate postignute tokom prethodne godine i tom prilikom istakao da je to bila još jedna teška godina za građevinski sektor BiH zbog kašnjenja u početku gradnje velikih infrastrukturnih objekata koji bi mobilizirali građevinski sektor, a time i sveukupnu privredu države. Također je istakao da je TCK ipak ostvarila pozitivne rezultate čemu je doprinijelo nekoliko značajnih faktora. „Prije svega, intenzivnom komunikacijom sa našim vjernim kupcima, unapređenjem kvalitete proizvoda i usluga, te optimizacijom strukture glavnih troškova uspjeli smo ostvariti rast i iznaći sredstva za kvalitetno i značajno investiranje koje je u 2016. godini bilo dvostruko veće nego u 2015.“, rekao je Muidža.

Tokom 2016. godine, TCK je privela kraju jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u posljednjih nekoliko godina, a to je projekat ugradnje novih vrećastih filtera na mlinove cementa. Radi se o najboljoj dostupnoj tehnologiji današnjice čime TCK nastavlja da slijedi jedan od glavnih principa na kojima zasniva svoje poslovanje a to je zaštita okoliša. Pored toga, intenzivno se radi na daljoj modernizaciji laboratorije što podrazumijeva automatizaciju uzimanja uzoraka kako bi se u svakom trenutku imala potpuna kontrola nad kvalitetom u proizvodnom procesu.

TBG BH, kćerka kompanija TCK, također je ostvarila veoma dobre rezultate. Proizvodnja betona u 2016. veća je za 60 posto u odnosu na 2015. Ovakav trend je posljedica pokretanja većih projekata na izgradnji Koridora 5C, kao i kupovinom dvije betonare na području Sarajeva i Zenice što je rezultiralo povećanjem volumena prodaje. U 2016. godini TBG BH d.o.o. Kakanj postala je prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja je implementirala sistem kvalitete proizvodnje betona prema evropskim standardima BAS EN 206- 1. Implementacija evropskih standarda u proizvodnji betona je izvršena na svim betonskim postrojenjima koja posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine. Time je još jednom potvrđeno da je TBG BH lider u proizvodnji betona i primjeni novih zakona i standarda.

Direktor Muidža također je istakao da je Tvornica cementa Kakanj krajem prošle godine postala prva kompanija u BiH koja je dobila Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti. „Najviša ocjena boniteta upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna finansijska stabilnost, visoka kvaliteta upravljanje kapitalom, uspješno upravljanje rizicima i svim poslovnim procesima što ukazuje na kvalitetu upravljanja, najviše razinu poslovne vjerodostojnosti Tvornice,“ rekao je Muidža.

Janos Szarkandi, predsjednik Nadzornog odbora, obratio se Skupštini na kraju zasjedanja: „Iskrene čestitke svim radnicima i rukovodstvu TCK na izvanrednim rezultatima koje postižu iz godine u godinu. Veliko je zadovoljstvo pratiti i nadzirati razvoj ovako uspješne kompanije.“

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here