Riječ urednice Aide Delić: Biznis u smeću…

(ili kako cijeli svijet od otpada pravi biznis, a mi u BiH „slučajeve“ i to samo onda kada eskaliraju)

120
Aida Delić

Htjeli ne htjeli, dragi moji, posljednjih mjeseci svi sa dosta pažnje osluškujemo šta se dešava sa Deponijom Uborak kod Mostara. Građani ovoga grada koji žive u okolini Deponije ukazuju na brojne propuste u organizaciji i radu, koji najdirektnije osjećaju posljedice neplanskog (ali i nezakonitog) korištenja isključivo komunalne, kao sanitarne, ali i deponije na koju se u međuvremenu počeo odlagati i mulj, elektronički otpad, eutanizirane životinje. I sve to bez adekvatnih filtera i prečistača.

Ono što je najgore u cijeloj priči jeste da je još prije šest godina Gradskoj upravi Mostar na račun deponovano šest miliona KM namijenjenih sanaciji deponije. Sredstva je osigurala Svjetska banka, a u sanaciju je pogađate uloženo – 0 (slovima: NULA) KM. Ko je, kako i za koje svrhe utrošio šest miliona KM (ne)zna se. Ono što se zna je da umjesto uređene deponije, grad Mostar, ali i država BiH (ali i susjedna Hrvatska pa i EU) imaju realan problem.

Nažalost, ovo je još jedan u nizu primjera kako o menadžmentu i upravljanju znamo malo, a kada se u sve umiješa administracija ovdašnja, još češće i nimalo. Još 2008. godine od Svjetske banke BiH je dobila 40 miliona KM namijenjenih upravljanju otpadom. Kako se upravljalo sredstvima namijenjenim upravljanju otpadom, najbolje ilustrira slučaj Deponije Uborak.

Čitamo, čuli smo i vidjeli kako Švedska, naprimjer, polovinu otpada iz domaćinstava koristi za proizvodnju energije. Naredne godine će u Dubaiu biti završena najveće svjetsko postrojenje za termičku obradu otpada od kojega će se proizvoditi energija kojom će se snabdijevati 120.000 domaćinstava, u Beču spaljivanjem otpada griju 50.000 domaćinstava itd.itd.itd. (da sam maliciozna kao što nisam rekla bih da se i u Sarajevu brojna domaćinstva zimi griju na otpad, stare gume npr. )

U cijeloj ovoj svjetskoj priči sa proizvodnjom energije od otpada mi imamo jedan jedini pogon za proizvodnju energije od biomase (stajskog đubriva) u Bosanskom Šamcu. Još nismo dobacili ni do toga da razvrstavamo otpad (svojevremeno su nam kolege iz jedne strane kompanije ispričale kako su razdvajale papir od ostalog otpada i odustali kada su vidjeli da komunalno preduzeće i kutije sa otpadom od papira i vreće sa ostalim otpadom ubacuju u isti kamion?!?!?)  Pogoni za preradu otpada (plastika, pet ambalaža, papir) još su u povojima. Prema raspoloživim podacima, nemamo nijedan pogon za preradu otpada od stakla…

Treba li reći da je u svijetu otpad, smeće ili kako god ga zvali, vrlo, vrlo ozbiljan biznis. A kod nas… Još jedan u nizu „slučajeva“ kojima se bavimo kada eskaliraju. A silni novci utrošeni u „strategije upravljanja otpadom“… Žali Bože posječenog drveća iskorištenog za tone i tone projekata izgubljenih u bespućima lokalnih i drugih administracija.

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here