Na zajedničku inicijativu BBI VIP Business Cluba, Adriatic Group, AS Group i Bingo Tuzla, danas je održan okrugli sto o temi “Kako povećati konkuretnost bh. proizvoda na tržištu EU”. Cilj skupa bio je razmjena iskustava sa tržišta EU, te pružanje ključnih smjernica izvoznicima iz prehrambenog sektora. Učesnici su diskutovali o prijedlozima i preporukama olakšavajućih mjera za razvoj prehrambenog sektora, jačanju i konkuretnosti brendova, ali i o legislativi, kako bi se stvorili uslovi za njihovu provedbu.

“U vrijeme kada potražnja za hranom raste, razvoj poljoprivredne proizvodnje je ključan za opstanak i predstavlja središte novih i dinamičnih tržišta. Zadovoljstvo mi je što smo ovdje danas sa liderima u prehrambenoj industriji i što su i oni prepoznali podršku koju BBI daje prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji”, istaknuo je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Group, jednog od vodećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, istaknuo je značaj prisustva bh. proizvođača na EU tržištu. Prema njegovim riječima, EU je najznačajnije inozemno tržište, jer od ukupnog izvoza AS Group, dvije trećine se odnosi na EU. Vjeruje, kako navodi, da će nadležne institucije prepoznati te potencijale i provesti odgovarajuće zakone, mjere i odluke koje će biti usmjerene na povećanje nivoa konkuretnosti prehrambene industrije.

Sve prijedloge i preporuke poticajnih mjera za razvoj prehrambenog sektora, privrednici će uputiti bh. vlastima.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here