Quartz

Evropska komisija otvara dubinsku istragu o poreznim davanjima koje plaća podružnica švedske kompanije Ikea.

Komisija je izvijestila da je kompanija sa sjedištem u Holandiji Inter Ikea možda od te države dobila zabranjeno umanjenje poreznih davanja. Inter Ikea je druga velika “podružnica” najpopularnije evropske kompanije koja proizvodi i prodaje namještaj.
“Sve kompanije, bile one male ili velike, multinacionalne ili ne, trebaju pošteno platiti svoj dio poreza”, rekla je Margrethe Vestager, evropska povjerenica za tržišno takmičenje, te dodala da će Evrospka komisija istražiti da li je Ikeina podružnica prekršila pravila EU o državnim podrškama.

Prema pravilima EU, niti jedna država članica ne smije selektivno kompanijama davati porezne olakšice koje druge kompanije ne mogu dobiti.

“Komisija sumnja da su dva holandska porezna pravila dala nepoštenu prednost kompaniji Inter Ikea Systems u odnosu na druge kompanije”, kazala je Vestager. 

Evropska komisija posebno je zabrinuta zbog holandskog pravila iz 2006. godine, kojim je omogućeno Inter Ikei da veliki dio franšizne dobiti, u obliku godišnje naknade za licencu šalje kompaniji u Luksemburgu gdje nije oporezovana. Istražitelji također razmatraju naknadnu odluku holandskih vlasti iz 2011. godine, koja je  omogućila ovoj kompaniji da veliki dio franšizne dobiti, putem kamata isplaćenih zajmom među poduzetnicima proslijedi kompaniji u Lihtenštajn.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here