Porsche BH sponzor na događaju “Održiva urbana mobilnost“ u organizaciji Fakulteta za saobraćaj i komunikacije

Međunarodna konferencija ATCT 2023 - „Održiva urbana mobilnost“

70

Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu ima dugu tradiciju organiziranja skupova iz različitih područja prometa i komunikacija. Krajem prošle sedmice međunarodna konferencija ATCT 2023 – „Održiva urbana mobilnost“ povezala je profesionalnu, stručnu i inovativnu zajednicu iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope zainteresiranu za tražena digitalna rješenja u cilju razvoja svojih inovativnih projekata, proizvoda i usluga.

Konferencija je u sarajevskoj Vijećnici i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije ugostila eminentne međunarodne stručnjake iz područja održive urbane mobilnosti kao glavne govornike. Učešće u konferenciji uzela je i kompanija Porsche BH. Tom prilikom su predstavljena električna vozila iz portfolija Volkswagen koncerna i električni punjači brenda MOON.

Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu na čelu sa dekanom prof. dr. Amelom Kosovcem, prepoznao potrebu za instalacijom jednog punjača za električna vozila, što će biti realizovano u toku narednih 30-tak dana.

„Ponosni smo da smo bili u prilici biti dio događaja koji je okupio akademsku zajednicu  što daje potvrdu da je e-mobilnost i u Bosni i Hercegovini sadašnjost, a ne budućnost kako je to doskora komunicirano u javnosti. Posebno nam je draga činjenica da je Fakultet za saobraćaj i komunikacije na čelu sa dekanom prof. dr. Amelom Kosovcem odlučio biti primjerom i u narednom periodu će instalirati punjač marke MOON u sklopu kampusa Univerziteta. Svaki instaliran punjač u našem gradu i državi znači smanjenje C02 emisija i pametnu mobilnost“, kazao je Haris Muratović, brend menadžer marke MOON.

Prof. dr. Amel Kosovac naglasio je da je Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, kao vodeća naučna i stručna bh. institucija u ovoj oblasti već odavno prepoznao značaj teme o kojoj se govorilo na konferenciji, a to je održiva urbana mobilnost.

„Mi smo ponosni zbog činjenice da smo organizatori ove konferencije i da smo na naučnim osnovama dokazali i dali smjernice struci u kom pravcu treba da se razvija urbana mobilnost. Na jednom mjestu smo okupili relevantne istraživače, istaknute stručnjake, donosioce državnih odluka i predstavnike industrije iz navedene oblasti. Svi oni su predstavili rezultate svojih najnovijih istraživanja i na kraju ponudili relevantne ideje i rješenja za buduća istraživanja i razvoj. Siguran sam da smo uspjeli i da imamo vrlo značajne osnove i smjernice za budući razvoj. Vrlo mi je drago da su i naše kompanije prepoznale značaj i potrebu razvoja i unapređenja urbane mobilnosti u skladu sa zelenom tranzicijom. Drago mi je da smo s kompanijom Porsche BiH instalacijom jednog punjača za električna vozila u Kampusu praktično pokazali naše opredjeljenje“, rekao je dekan prof. Kosovac.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here