FED podigao kamatne stope na najviši nivo u posljednjih 16 godina

Američka centralna banka podigla je kamatne stope na najviši nivo u posljednjih 16 godina, dok se bori za stabilizaciju cijena.

24

Federalne rezerve (FED) povećale su svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, što je deseto povećanje u posljednjih 14 mjeseci.

Niz povećanja naglo je podigao troškove pozajmica širom najveće svjetske ekonomije, što je podstaklo usporavanje u sektorima kao što su nekrenine, ali i loše finasijske rezultate u tri američke banke. FED je signalizirao da bi jučerašnji rast kamatnih stopa mogao biti posljednji.

Banka je počela agresivno da podiže kamatne stope prošle godine kada su cijene u SAD rasle najbržim tempom u posljednjih nekoliko decenija. Ovi potezi su pomjerili ciljni opseg za referentnu stopu na pet do 5,25 posto, sa skoro nulte vrijednosti u martu 2022. godine.

Centralne banke širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju i Evropu, preduzele su slične mjere.

Otkako je FED započeo svoju kampanju zaoštravanja monetarnih uslova, rast cijena u SAD pokazalo je znake usporavanja. U martu je inflacija iznosila pet posto što je najniži nivo u skoro dvije godine, iako je i dalje izuzetno visoka za FED, koji ima za cilj stopu od dva posto.

IZVOREuronews
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here