Naslovnica Vijesti BiH Osigurano 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima

Osigurano 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić, i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Steliana Nedera, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, su potpisali Sporazum o provedbi aktivnosti usmjerenih na jačanje usluga poslovne podrške, koje se realizuju u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG2)”.  EGG2 projekat je zajednička inicijativa Vlade Norveške i UNDP-a u BiH, pokrenuta 2021. godine s ciljem osiguranja pretpostavki za snažniji ekonomski rast, uz fokus na obrazovanje, poduzetništvo i inovacije.

22

Cilj potpisanog sporazuma je stimulisanje uspostavljanja novih i unapređenja postojećih usluga poslovne podrške u FBiH, sa posebnim fokusom na start-up kompanije i mlade poduzetnike. U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u saradnji sa UNDP-om, objavit će javni poziv za odabir kvalifikovanih organizacija koje pružaju usluge poslovne podrške na teritoriji Federacije BiH, a kojima će biti dodijeljena poticajna sredstva u okviru EGG2 projekta. Grant shema će biti realizovana u skladu sa najboljim praksama podrške lokalnom i regionalnom razvoju koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

“Ukupni raspoloživi iznos poticajnih sredstava u okviru ovog javnog poziva iznosi 320.000 KM, od čega FMRPO izdvaja 200.000 KM, dok će EGG2 projekat osigurati 120.000 KM”, kazao je ministar Zukić.

Dodaje da se od pružatelja usluga poslovne podrške, odnosno aplikanata koji žele učestvovati u javnom pozivu, očekuje da predlože projekte koji se prvenstveno odnose na start-up kompanije i mlade poduzetnike u jednoj ili više ključnih oblasti.

“Tu se prije svega misli na usluge poslovne podrške  linije vezane za digitalizaciju poslovnih procesa, jačanje poduzetničkih vještina i tehnoloških kapaciteta za poslovnu inkubaciju, uspostavljanje novih ili jačanje postojećih programa obuke i mentorstva za start-upove i mlade poduzetnike, te  podršku za razvoj poslovanja, unapređenje konkurentnosti i uvođenje inovativnih poslovnih modela”, rekao je ministar Zukić.

Prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, EGG2 projekt u okviru komponente usmjerene na jačanje poduzetništva, podržava razvoj uspješnog poduzetničkog ekosistema uklanjanjem prepreka za nove poduzetnike i omogućavanjem pristupa kvalitetnoj poslovnoj podršci. Usko sarađujemo s nadležnim vlastima kako bismo kreirali formalne i neformalne prilike za poduzetničko učenje, jačajući tako vještine, znanje i sposobnosti budućih poduzetnika.

“Partnerstvo sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta za implementaciju grant sheme za jačanje usluga poslovne podrške u FBiH veoma je važno za nas. To je i korak naprijed ka omogućavanju rasta i razvoja poduzetništva i poticanju ekonomskog rasta i konkurentnosti”, kazala je Nedera.

Smatra da je od velike važnosti podržati dalji razvoj struktura za podršku poslovanju, jer one igraju važnu ulogu u inovacijskom ekosistemu, te stimulisanju podsticajnog okruženja za start-up i ambiciozne poduzetnike. Ovo će također doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena, što je ključna komponenta smanjenja siromaštva i promovisanja inkluzivnog razvoja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here