Naslovnica Ekonomija Buffett otkrio zasto je prodao dionice u TSMC-u

Buffett otkrio zasto je prodao dionice u TSMC-u

Warren Buffett nazvao je geopolitičke napetosti “razmatranjem” u odluci Berkshire Hathaway Inc da proda većinu svog udjela u tajvanskom proizvođaču čipova TSMC samo nekoliko mjeseci nakon što ga je kupio, izvijestio je Nikkei.

70

Veličina ulaganja sugerisala je da je Buffett, a ne jedan od njegovih menadžera portfolija Berkshirea, kupio dionice Berkshirea, a prodaja je bila neočekivana s obzirom na to da milijarder preferira dugoročno ulaganje, prenio je Bankar.me.

U intervjuu za Nikkei, Buffett je opisao TSMC kao kompaniju kojom se dobro upravlja, ali je rekao da Berkshire ima bolja mjesta za raspoređivanje kapitala.

Buffett je bio u Japanu kako bi se sastao s pet japanskih trgovačkih kuća u koje Berkshire ulaže.

Kina tvrdi da je Tajvan njen, što Tajvan odbija. Napetosti oko demokratski upravljanog ostrva su rasle, posebno kada se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem prošle nedjelje.

Berkshire posjeduje nekoliko desetina kompanija uključujući BNSF željeznicu i osiguranje automobila Geico. Takođe ulaže u desetine dionica, uključujući Apple Inc., proizvođača iPhonea, na kojeg Buffett gleda više kao na potrošačku nego na tehnološku kompaniju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here