Proljeće u Istanbulu u znaku tulipana

Sezona tulipana nagovještava dolazak proljeća u Istanbul. Svakog aprila, u Istanbulu stotine hiljada tulipana cvjeta u gotovo svim bojama pretvarajući grad na Bosforu u šareni ćilim.

70

Samo na jednom od najpoznatijih istanbulskih trgova, Sultanahmetu, u proljeće procvjeta tepih raznobojnih tulipana čiji kolorit oduševljava domaće i strane posjetioce. Slični cvijetni dizajni vide se i u parku Emirgan, Gulhane parku, botaničkom parku Soganli, na Beykozu, na brdu Camlica, gaju Fethipaša i drugim parkovima.

Specifičnost tulipana je u njegovom obliku te cvijetu od kojih samo po jedan raste na jednoj stabljici. Njegovi cvjetovi uglavnom su veliki, a moguće je pronaći latice u skoro svim bojama. Tulipan najčešće raste u periodu od marta pa do maja stoga se naziva i proljetnim cvijetom.

Simbol tulipana poseban u turskoj umjetnosti i kulturi

Tulipane su u Anadoliju Turci donijeli sa centralnoazijskog planinskog masiva Pamira, prvobitne domovine tulipana koji su postali značajan simbol turske kulture.  Tulipan ili lala, lukovičasta zeljasta biljka, koristi se kao ukrasni motiv još od 12. stoljeća.

Tulipani se u Istanbulu uzgajaju od 16. stoljeća. Ljubav prema njima i želja da se očuvaju, posebno je bila izražena za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog što je dovelo do uzgoja različitih sorti ove biljke. Tada se prvi put i pojavio istanbulski tulipan koji je ubrzo postao simbol grada. Za vrijeme vladavine sultana Ahmeta III, tulipani su – sa skoro 2.000 sorti, dostigli toliki značaj da se, početkom 18. stoljeća, cijeli jedan vremenski period nazvao Erom lala (Lale Devri).

Motivi tulipana korišteni su u džamijama, nadgrobnim spomenicima, dekoracijama palača, u šarama ćilima, na kaftanima i škrinjama za miraz, pa čak i na novcu, bojnim šljemovima i odljevcima topova. Cvijet je bio tema pjesama, priča i slika.

Svaka boja ima drugo značenje

Uzgojem sve više vrsta tulipana, njihovim bojama dodana su različita značenja. Crveni tulipani simbolizuju ljubav, dok bijeli predstavljaju čistoću i nevinost. Ljubičasti cvjetovi označavaju plemenitost i romantiku, a žuti radost i beznadežnu ljubav. Rijedak crni tulipan označava nedostižnost i rijetkost.

Brojne sorte tulipana se uzgajaju upravo u Anadoliji. Među najupečatljivijim je “obrnuti tulipan”, poznat i kao “uplakana mlada”. Širom svijeta postoji 167 vrsta obrnutih tulipana; od toga 43 vrste, od kojih je 20 endemskih, sve one rastu u Turskoj.

Ovaj prekrasni cvijet, koji zauzima važno mjesto u turskoj kulturi, u prvoj polovini 15. stoljeća donijet je u Beč, a potom u Nizozemsku i tako je uveden u Evropu. Tamo su stekli veliku popularnost prije nego su stigli u glavni grad Kanade, Ottawu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here