UNSA i Univerzitet u Mariboru: Razvoj superkompjutera

Saradnja Univerziteta u Sarajevu sa Univerzitetom u Mariboru u pravcu razvoja prvog istraživačkog superkompjutera Univerziteta

111

Prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Tarik Zaimović boravio je u zvaničnoj posjeti Univerzitetu u Mariboru (Slovenija) sa ciljem otvaranja dijaloga o institucionaliziranju naučnoistraživačke saradnje koja bi vodila ka uspostavljanju prvog istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, kao i nadogradnji nacionalne istraživačke infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Prorektor prof. dr. Tarik Zaimović je sa kolegama sa Univerziteta u Mariboru –  prof. dr. Zoranom Renom, koji je radio na uspostavi prvog slovenačkog superkompjutera, i Brankom Zebecom, tehničkim direktorom Instituta informacijskih znanosti u Mariboru, razgovarao o priključivanju Univerziteta u Sarajevu evropskoj mreži European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU)za uspostavu superkompjutera u Evropskoj uniji. Sljedeći korak bio bi uspostavljanje istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, a što bi omogućilo korištenje resursa EuroHPC mreže Evrope.

Preliminarni razgovori potvrđuju spremnost Univerziteta u Mariboru da pruži podršku nastojanjima Univerziteta u Sarajevu vezanim za izgradnju kapitalne naučnoistraživačke infrastrukture, te će u predstojećem periodu uslijediti i dodatno usaglašavanje ključnih aspekata saradnje koja će u konačnici omogućiti uspostavljanje prvog istraživačkog superkompjutera u Kantonu Sarajevo.

Također, teme razgovora bile su i mogućnosti saradnje kroz Digital Europe Program, ali i Digitalni inovacioni hub-ovi (Digital Innovation Hubs), na čemu Univerzitet u Sarajevu već duži period intenzivno radi.

U okviru boravka na Univerzitetu u Mariboru prorektor prof. dr. Tarik Zaimović je posjetio i Institut informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM) gdje je smješten prvi slovenački superkompjuter „VEGA“.

HPC Vega je osposobljen za računarstvo visokih performansi (high-performance computing) i povećava kompjuterski kapacitet u Sloveniji i Evropskoj uniji u cjelini, te pomaže istraživačima kao i drugim korisnicima u javnom i privatnom sektoru. Istraživački procesi koje generiše HPC Vega pomažu Evropi da se takmiči na globalnom nivou u strateškim oblastima poput vještačke inteligencije, napredne analitike podataka (HPDA), personalizovane medicine, bioinženjeringa, borbe protiv klimatskih promjena i razvoja medicine i novih materijala. Superkompjuter „HPC Vega“ dobio je ime po najvećem slovenačkom matematičaru Juriju Bartolomeju Vegi (1754-1802).

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here