Novi rekord Međunarodnog aerodroma Sarajevo, 1,37 miliona putnika

Za Međunarodni aerodrom Sarajevo 2022. godina ostat će  upamćena kao godina sjajnih rezultata, a rekordne brojke to i dokazuju.

24

U protekloj godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo je 1.377.348  putnika, što je za čak 20 posto više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovana 15.451. aviooperacija, odnosno 13 posto više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.

Ukupno 28 aviokompanija operirale su sa Aerodroma Sarajevo tokom 2022. godine, te su povezivale Bosnu i Hercegovinu sa čak 40 svjetskih i evropskih destinacija.

“Da se sarajevski aerodrom  kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati  ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u „Top 5“ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika), sa prikazanim povećanjem od čak 36 posto u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine”, napominju iz Aerodroma.

Nastavak pozitivnog poslovanja očekuje se i u 2023. godini.

“Uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unapređuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada BiH”, ističu iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here