Smanjena carina za uvoz repromaterijala

Savjet ministara donio je odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa do 31. decembra kod uvoza materijala i sirovina koje proizvođači u BiH koriste kao repromaterijal za izradu gotovih proizvoda.

128
Odlukom, koja je donesena na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odlukom su obuhvaćeni materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste proizvođači u BiH u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.

Ova mjera usvojena je s ciljem podrške domaćoj privredi, njenom konkurentnijem i povoljnijem poslovanju te zadržavanju postojećih radnih mjesta i novom zapošljavanju.

U saopštenju se navodi, da je za veliki broj privrednih subjekata donošenje ove odluke veoma značajno za opstanak proizvodnje, s obzirom na snažan udar na privredu tokom pandemije i odnosi se na oko 40.000 radnika.

Savjet ministara je, na vanrednoj telefonskoj sjednici, donio odluku i o utvrđivanju carinske tarife za 2023. godinu, usklađenu sa kombinovanom nomenklaturom EU, čime se stvaraju uslovi za uspješnije obavljanje spoljnotrgovinskih poslova između privrednih subjekata u BiH i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama EU, kao i sa svim drugim zemljama sa kojima je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovini.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH pripremiće ovu odluku za potpisivanje i objavu u Službenom glasniku BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here