U Travniku otvoren 2. Sajam informacijskih tehnologija ITReboot

Vrhunski predavači i panelisti naredna tri dana u Travniku

227

U Travniku je otvoren drugi Sajam informacijskih tehnologija ITReboot kojeg organiziraju Općina Travnik i Centar za edukciju mladih (CEM) pod generalnim pokroviteljstvom kompanije BH Telecom i uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona i Općine Travnik.

IT industrija napreduje vrtoglavom brzinom, pa je i ovogodišnje , drugo izdanje, IT reboot-a unaprijeđeno dodatnim sadržajima, kako bi donijelo najmodernije svjetske IT trendove u Travnik i BiH.

“Centar za edukaciju mladih u Travniku je  osnovao  biznis inkubator, zajedno sa općinom Travnik, gdje smo pokrenuli tok da stvorimo preduslove da m ladima u damo mogućnost da pokrenu svoje biznise.U periodu od 2018. do 2022. godine govorimo o više stotina polaznika biznis inkubatora, koji su osnovali 36 uspješnih firmi koje sada zapošljavaju 56 mladih ljudi”, kazao je Adis Arnautović, direktor Centra za edukaciju mladih (CEM).

Punu podršku Sajmu dala Vlada Srednjobosanskog kantona.

“Informacijske tehnologije su budućnost, mi se moramo uklapati u trendove i pratiti sve ono što je od interesa za ovaj sektor, pratiti trendove u svijetu uz apsolutnu podršku od strane Vlade SBK”, istaknuo je premijer SBK, Tahir Lendo.

Nađa Hadžiemrić, direktorica Direkcije BH Telcom Travnik naglasila je , kako je ova kompanije podržala je i prvo i drugo izdanje  Sajma ITReboot jer je prepoznala dobru priču.

“Drago mi je da nas Travnik pokušava predvoditi u ovoj sferi, jer ono što se pokušava na ovaj načingraditi nas može samo odvesti puno dalje, da živimo puno kvalitetnije, puno bolje i može nas odvesti ka temama koje su univerzalne, koje donose visoke dohotke i stvaraju dobra radna mjesta i tako ćemo prevazići dosta naših problema”, kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih , kulture i sporta SBK.

Drugo izdanje Sajma informacijskih tehnologija ITReboot otvorio je načelnik općine Travnik, prof.dr. Kenan Dautović.

“U razgovoru sa Jan de Jongom, koji je jedna od najvećih zvijezda ovog trodnevnog događaja, mi smo kazali da sve ovo radimo da ponudimomladima , da ih uvjerimo da mogu ostati u BiH i graditi svoju državu, a lijepo i kvalitetno živjeti. Vjerujte da je to jedan od osnovnih zadataka”, rekao je načelnik Dautović otvarajući sajam.

Tokom tri dana u Travniku će biti održana predavanja sa vrhunski predavačima, panel diskusije i takmičenja za mlade ljude. Teme  predavanja i panel diskusija su „Budućnost digitalnih nomada“ i „IT  sektor kao pokretač razvoja lokalne zajednice“.

Panelisti i predavači su: Elena Babić, Faruk Hodžić, Jan de Jong, Kasim Tatić, Nikola Škorić,Kenan Dautović, Edin Mehić, Damir Maglajlić i drugi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here