UDO FBiH – Aktuelna kretanja mogu uticati na promjenu cijene polica autoosiguranja

Udruženje društava za osiguranje Federacije BiH (UDO FBiH) razmatra promjene cijena obaveznog osiguranja automobila.

74

“Udruženje društava za osiguranje Federacije BiH (UDO FBiH) je trenutno u fazi analiza, nakon čega bi mogli doći u poziciju da razgovaramo o argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja” izjavio je generalni sekretar ovog udruženja Ermin Čengić.

UDO FBiH, kako je dodao, prati ekonomska kretanja u BiH kao i na tržištu osiguranja i u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci su isticali kako inflacija i povećanje cijena raznih vrsta roba i usluga odnosno cijene rada predstavlja značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje.

“Ova kretanja se ne mogu ignorisati u kontekstu razgovora o promjeni cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Međutim, eventualnu odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti donosi regulatorna Agencija za nadzor osiguranja FBiH”, naglasio je Čengić.

Osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj, kako su prenijeli mediji, usljed rasta šteta i pada dobiti razmatraju mogućnost podizanja cijena polisa osiguranja. Tako bi vozači od sljedeće godine mogli za osam do deset posto više plaćati polisu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to da polisa za ovaj vid osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća RS kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here