Metalska industrija čini 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da za devet mjeseci ove godine metalska industrija, s obimom od 13,8 milijardi KM, čini oko 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH, a koja u tom periodu iznosi oko 35,4 milijarde KM.

75
industrijskih
“Primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu”, naveo je Egrlić krajem prošle sedmice na sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektro industrije (AMEI) Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Komora je ove godine, podsjetio je Egrlić, organizovala i prvi zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu “Elmia Subcontractor” u Švedskoj, te izrazio nadu da će održani poslovni sastanci rezultirati novim poslovnim ugovorima i još boljim izvoznim rezultatima.

Na Skupštini je istaknuto i da bh. kompanije metalske i elektroindustrije imaju značajne potencijale i izvozne rezultate, ali da je neophodno što hitnije unaprijediti zakonski okvir, posebno u smislu harmonizacije entitetskih zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će olakšati poslovanje kompanijama.

Na sjednici su izabrani novi članovi Odbora AMEI i razmatrana planska i programska akta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here