U narednom periodu velika potražnja na tržištu rada za kadrovima iz oblasti turizma

Učesnici okruglog stola "Obrazovanje i turizam", koji je održan danas na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, istakli su da su ljudski potencijali neophodni za razvoj turizma te da je potreba za obrazovanjem kadrova, kao stuba budućeg razvoja turizma, velika.

62

Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu prof.dr. Bahrija Umihanić podsjeća da je Ekonomski fakultet dobio povjerenje Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK za izradu Strategije razvoja turizma u tom kantonu te je tom prilikom definirano nekoliko važnih strateških ciljeva, prioriteta i mjera.

“Među tim strateškim ciljevima su oni koji se odnose na održivi razvoj turizma TK i ukupno je kreirano pet prioriteta i devet mjera i u tim mjerama su i mjere koje se odnose na ljudske potencijale. Ljudski potencijali su neophodni za razvoj turizma i oni su sastavni dio svake privredne aktivnosti pa i ove, a potreba za obrazovanjem kadrova kao stuba budućeg razvoja turizma je velika zbog činjenice da u sadašnjem stanju nemamo dovoljno obrazovnih profila iz područja vođenja smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, organizacija, agencija i operatera”, podvlači Umihanić.

Ekonomski fakultet je, naglasio je, uvođenjem smjera Menadžment u turizmu otvorio važan put za obrazovanje menadžera koji će u budućnosti voditi turistička preduzeća na način kako je to u svjetskoj praksi.

“U okviru turističkih proizvoda i tematskih oblika turizma prepoznati su oblici turizma koji se odnose na seoski ili ruralni turizam, zatim banjski turizam. Isto tako prepoznati su resursi koji se odnose na kulturno nasljeđe, pa tako imamo tri strateška projekta – Ljetovanje u Tuzli i odmori u Tuzlanskom kantonu koji će obuhvatiti niz aktivnosti. Isto tako imamo projekat koji glasi Zima u TK i strateški projekat Stazama bosanskih vladara”, naveo je on.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kaže da kantonalna vlada podržava dva studijska programa imajući u vidu da će na ovaj način biti kadrovski jači u smislu stručnjaka za turizam koji će pomoći razvoju turizma u tom kantonu i generalno u sjeveroistočnoj Bosni.

“Slijedi uključivanje i drugih grana ekonomije. Važno je istaći i drugu činjenicu, a to je podrška USAID-a. Oni su važni u ovom partnerstvu jer će novi studijski programi steći certifikat koji je međunarodno priznat i koji daje veću međunarodnu dimenziju cijelom ovom procesu”, istakao je Omerović.

Na današnjem skupu je najavljeno da bi Strategija razvoja turizma TK uskoro trebala biti završena te upućena u parlamentarnu proceduru.

“Drago mi je što smo uspostavili saradnju s Ekonomskim fakultetom. Strategija bi do kraja godine trebala ugledati svjetlo dana, predstavljena Vladi TK i kasnije usvojena u Skupštini TK. Željeli smo uključiti sve aktivne turističke radnike kako bi se njihova iskustva implementirala u strategiju i kako bi obezbijedili novac u narednih pet godina, odnosno do 2027. godine. Prethodne dvije godine su bile loše za turizam, ali ne samo kod nas nego u svijetu”, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić.

Ističe kako postoji prostor za razvoj turizma te da su ove godine blizu rezultata iz 2019. godine.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Meldina Kokorović-Jukan kazala je da će potražnja na tržištu rada za kadrovima iz oblasti turizma do 2027. godine biti velika.

“Ekonomski fakultet je prije pet godina započeo razvoj studijskih programa iz oblasti Menadžmenta u turizmu. Zajedno s nama na taj isti put su krenule kolege sa Prirodno-matematičkog fakulteta razvijajući svoj studijski program turizmologije. Zainteresovanost je relativno dobra s obzirom da govorimo o novom studijskom programu i svi napori koje činimo ovih pet godina je da podignemo svijest javnosti o važnosti turizma i turističke djelatnosti koja može biti okosnica ekonomskog razvoja kantona i BiH”, istakla je Kokorović-Jukan.

Prema dostupnim istraživanjima, do 2027. godine projecirano je da će nedostajati 8.500 kadrova u oblasti turizma od čega oko 1.000 njih visokoobrazovanih. Obrazovanje u turizmu je, podvukla je, ključna pretpostavka i Ekonomski fakultet nastoji razvati atraktivne i prepoznatljive studijske programe koji će proizvesti visokokvalificirane kadrove.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here