Nafta opet skuplja, ali cijene osciliraju

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,3 posto – na 85,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto – na 79,98 dolara.

76
Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle su sedmice porasle, nakon tri sedmice pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji uticati na ponudu na tržištima i cijene, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 2,3 posto – na 85,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,9 posto – na 79,98 dolara.

Bez obzira što su cijene nafte porasle, dogodile su se i osjetne oscilacije. Ključni razlog su odluke o proizvodnoj politici na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. Kao što se očekivalo, OPEC+ potvrdio je u nedjelju prijašnju odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Stupa na snagu embargo na rusku naftu

Tokom vikenda su vlasti Evropske unije dogovorile ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. To je u skladu s prijedlogom grupe G7, kojem je cilj smanjiti ruske prihode od prodaje nafte i spriječiti skok cijena nafte u svijetu nakon što embargo EU-a na rusku sirovu naftu prevoženu brodovima stupi na snagu 5. decembra.

Rusija je brzo odgovorila da neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju.

Mehanizam ograničenja cijena će biti aktiviran od 5. decembra kada na snagu stupa i embargo EU-a na rusku naftu. Zbog embarga EU-a, ruska proizvodnja mogla bi se početkom iduće godine smanjiti za pola miliona do milion barela dnevno.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here