EU donosi poticaje kao odgovor na američke subvencije

Evropska unija želi spriječiti odlazak investitora u SAD, koji svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daje velike olakšice.

48

SAD je donio investicijski plan od oko 370 milijardi dolara koji predviđa velike povlastice za američke proizvođače (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je promjene pravila o državnim poticajima kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Američke Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju velike olakšice.

“Konkurencija je dobra, ona potiče inovacije, jača efikasnost i osigurava napredak te na na taj način snižava cijene u području čistih tehnologija… Ali, u tržišnom takmičenju moraju vladati ista pravila za sve”, rekla je ona u govoru na College of Europe u Brugesu.

Administracija predsjednika Joa Bidena donijela je investicijski plan od oko 370 milijardi dolara, nazvan Akt o smanjenju inflacije (IRA), koji predviđa velike povlastice za američke proizvođače.

‘Opasnost da IRA vodi nepoštenoj konkurenciji’

Zakon omogućava porezne olakšice za kupce električnih automobila ako su proizvedeni u SAD-u, a subvencije bi dobijali i proizvođači baterija za taj isti automobil.

Prema zakonu koji potiče pristup “kupuj američko”, proizvođači električnih automobila imaju veliku prednost ako proizvode i kupuju dijelove za svoje proizvode u SAD-u.

“Postoji opasnost da IRA vodi prema nepoštenoj konkurenciji, prema zatvaranju tržišta i dovede do fragmentacije dobavnih pravaca koji su već prošli kroz nevolje tokom pandemije”, rekla je Von der Leyen.

Predsjednica izvršnog tijela Evropske unije je istaknula da EU mora donijeti mjere koje bi dovele do “uravnoteženja” i ispravile poremećaje na tržištu izazvane golemim američkim subvencijama.

“Mi u Evropi moramo napraviti domaći zadatak i istovremeno raditi sa SAD-om na ublažavanju nedostataka u tržišnom takmičenju. Vidim tri glavna načina za to. Prvo, moramo prilagoditi vlastita pravila kako bismo olakšali javna ulaganja u tranziciju. Drugo, moramo ponovno procijeniti potrebu za daljnjim evropskim finansiranjem tranzicije. Treće, moramo sarađivati sa SAD-om kako bismo riješili neke od aspekata [američkog] zakona, koji najviše zabrinjavaju”, kazala je Von der Leyen.

Evropska komisija za ‘zajednički razgovor’

Smatra da EU treba pojednostaviti i prilagoditi svoja stroga pravila o državnom poticaju kako bi vlade država članica bile fleksibilnije kod odobravanja subvencija.

Istovremeno je upozorila da se EU ne smije oslanjati samo na državne poticaje, jer bi to dovelo do neravnopravne utrke u subvencijama unutar same Unije, pri čemu dio država članica ima veliki fiskalni kapacitet, a druge, visokozadužene, imaju vrlo mali manevarski prostor u svojim budžetima da potiču svoja preduzeća.

Stoga se EK zauzima za “zajednički odgovor” s pojačanim finansiranjem na nivou EU-a.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here