Naslovnica Investiranje RCC: Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje

RCC: Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje

Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje na kome se zalaže za i promoviše transparentnost, sveobuhvatnost i poverenje, rekla je koordinatorka Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište u Savjetu za regionalnu saradnju (RCC) Pranvera Kastrati u uvodnom izlaganju na investicionoj konfernciji Zapadnog Balkana održanoj u Ljubljani.

49
Strane investicije
Na konferenciji su Savjet za regionalnu saradnj (RCC) i Komorski investicioni forum šest ekonomija Zapadnog Balkana (WBCIF) okupili evropske investitore iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije, agencije za promociju investicija sa Zapadnog Balkana, ministarstva odgovorna za politiku i promociju ulaganja, regionalne organizacije i međunarodne finansijske institucije da predstave mogućnosti i koristi ulaganja u region.

“Prema izvještaju Svjetske banke, od 2019. godine udio direktnih stranih investicija u BDP-u regiona iznosio je 4,9 posto, odnosno 5,3 posto 2020. i 5,8 posto 2021. godine dok procjene kažu da će taj udio za ovu godinu biti 5,2 posto, a sličan procenat se predviđa i za naredne dvije godine. Iako ne možemo garantovati kakvi će biti ekonomski izgledi u godinama koje dolaze, sigurni smo da Zapadni Balkan postaje sve značajnije mjesto za ulaganje na kome se zalaže za i promoviše transparentnost, sveobuhvatnost i povjerenje”, rekla je Kastrati.

Ona je rekla da se ništa ne može izgraditi preko noći, ali da se može kontinuirano raditi na konsolidaciji kroz različite druge oblasti kao što su, recimo, transport, mobilnost, roming, inovacije, industrija i druge, prenosi RCC.

“Da je regionalna saradnja jedini održiv način misli 76 posto građana Zapadnog Balkana, kao i 69 posto privrednika iz regiona koji razumiju i podržavaju značaj zajedničkog rada na prevazilaženju izazova koji dolaze spolja, ali i iz samog regiona”, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju RCC-ija na konferenciji su prikazani primjeri uspješnih investicija u regionu i omogućeno povezivanje zainteresiovanh aktera, predstavljene komparativne prednosti regiona Zapadnog Balkana u odnosu na druga mjesta za ulaganje u svjetlu novih globalnih kretanja i prebacivanja poslovanja u neku od bližih zemalja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here