Naslovnica Ekonomija Evropska komisija: Belgija će imati najveći budžetski deficit u eurozoni

Evropska komisija: Belgija će imati najveći budžetski deficit u eurozoni

Belgija će imati najveći budžetski deficit u eurozoni u naredne dvije godine, prema podacima Evropske komisije.

82

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni istakao je ovaj drugi faktor kao loš za konkurentnost Belgije, dodajući, međutim, da sada nije vrijeme za promjenu tog sistema.

Gentiloni procjenjuje da je mehanizam indeksacije plata manje kontroverzan u trenutnim okolnostima – imajući u vidu današnje višestruke krize – nego što bi bio u normalnim okolnostima, budući da pomaže da se odgovori na stvarni problem.

Ovaj stav objašnjava time da je „socijalna komponenta sada važnija nego u normalnim vremenima, i važnija od kompromisa između socijalnog aspekta i konkurentnosti”.

Budžetski deficit Belgije bi trebalo da dostigne više od 17 milijardi eura u 2023. i više od 20 milijardi eura u 2024. Povratak na uravnoteženije javne finansije još uvijek izgleda daleko, pošto belgijska vlada smatra da trenutna kriza iziskuje veću potrošnju, prenosi portal Euractiv. com.

Belgijski premijer Aleksander De Kru je u oktobru izrazio zabrinutost zbog budžetskog deficita, ukazujući međutim na činjenicu da potreba da „niko ne bude ostavljen na cjedilu podrazumijeva visok ceh za državu”, prenosi Tanjug.

Odgovarajući na kritike u vezi sa fiskalnim posljedicama mjera koje je vlada preduzela u borbi protiv krize, on je upitao: „Šta je trebalo da uradimo?… Da li je trebalo da odbijemo davanje pomoći samozaposlenima? Da li je možda trebalo da ostavimo našu srednju klasu da se smrzava?”.

Evropska komisija predviđa privredni rast Belgije od 2,8 posto ove godine, zatim od 0,2 procenta u 2023. i od 1,5 posto u 2024. Inflacija u toj zemlji bi ove godine trebalo da dostigla vrhunac od 10,4 posto, nakon čega bi, prema ocjeni EK, trebalo da padne na 6,2 posto iduće godine, a zatim na 3,3 procenta 2024.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here